Podgrzybek brunatny to w naszym kraju gatunek dosyć pospolity. Pierwsza polska nazwa tego grzyba została podana pod koniec XIX wieku. Został on wówczas nazwany grzybem płowym.
Z kolei obecna nazwa została podana w 1960 roku przez biolożkę Alinę Skirgiełło. Nie jest ona jednak zgodna z najnowszymi ustaleniami naukowymi. W wyniku szczegółowych badań ustalono, że grzyb ten najbardziej zbliżony jest do rodziny borowikowatych. Mimo to nazwa nie została jeszcze zmieniona.
Gatunek ten występuje w wielu częściach świata. Oprócz Europy rośnie także w Japonii, Australii i Ameryce Północnej.
Podgrzybek brunatny należy do rodziny borowikowatych. Co jeszcze warto o nim wiedzieć. Oto szczegółowa systematyka gatunku:
Podgrzybek brunatny jest gatunkiem jadalnym i w pełni bezpiecznym dla ludzi. Jego smak ma wielu wielbicieli, przez co grzyby te często wykorzystywane są w kuchni. Musimy jednak podać go obróbce cieplnej - w wersji surowej podgrzybek brunatny jest trujący.
Nie powinniśmy jednak częstować nimi najmłodszych dzieci. Nawet w razie obróbki cieplnej, nie to dobry pomysł. I dotyczy to wszystkich gatunków.
Rodzice powinni wstrzymać się z podawaniem dzieciom grzybów do 8-10 roku życia. To dlatego, że układy pokarmowe maluchów nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Przez to nie poradzą sobie z grzybami. Taki posiłek w przypadku małych dzieci może więc skończyć się silnymi zatruciami (bóle brzucha, wymioty, biegunki, problemy ze snem).
Warto także wspomnieć, że w przypadku zatruć okazami trującymi, dzieciom znacznie trudniej jest pomóc niż osobom dorosłym. Dlatego eksperci ostrzegają rodziców i radzą w tej kwestii zachować dużą ostrożność.
Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>
Grzyby ten pojawia się w okresie letnim i wiosennym. Jego ulubionymi gatunkami drzew, pod którymi najczęściej rośnie, są świerk pospolity i sosna zwyczajna. Dlatego powinniśmy go szukać w lasach iglastych i mieszanych.
Jakie są charakterystyczne cechy tego grzyba? Oto kilka wskazówek, które ułatwią nam jego rozpoznanie.
Które gatunki mogą przypominać podgrzybka brunatnego? To przede wszystkim goryczak żółciowy. Podobne są zwłaszcza młode okazy podgrzybka. Mimo że goryczak żółciowy nie jest grzybem trującym, odradza się jego spożywanie. Ze względu na wyjątkowo gorzki smak, uznano go za gatunek niejadalny. Warto więc uważać, by w trakcie grzybobrania nie pomylić smacznego podgrzybka z gorzkim goryczakiem.
Jak rozpoznać ten gatunek? Dowiedz się, gdzie rośnie i jak wygląda goryczak żółciowy >>
Innym podobnym grzybem jest piaskowiec kasztanowaty. Podobieństwo zauważalne jest zwłaszcza w przypadku starszych okazów podgrzybka. Piaskowiec kasztanowaty jest grzybem jadalnym. Rośnie głównie pod dębami w lasach liściastych. Jego miąższ nie zmienia barwy po uszkodzeniu. Nie jest to jednak gatunek często spotykany w Polsce.
Zobacz także: