Większość artykułów spożywczych, które trafiają na nasze stoły to produkty bardzo mocno oczyszczone. Ich ogromna część jest całkowicie pozbawiona tzw. składników resztkowych. Kryjące się za nimi polisacharydy roślinne mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ich obecność w diecie może nie tylko zahamować, ale złagodzić przebieg niektórych chorób, szczególnie tych pochodzenia metabolicznego .
Zupełnie zdrowa osoba powinna dostarczyć ok. 30-40 gramów polisacharydów roślinnych. W ich skład wchodzą m.in. błonnik, pektyny, heniceluloza czy lignina. Ich podstawowym zadaniem jest zwiększenie ilości wody w treści żołądkowej, a tym samym wypełniają przewód pokarmowy. Dodatkowo mają zdolność wchłaniania kancerogeny (czynnik rakotwórczy, odpowiedzialny za mutacje genów, które prowadzą do rozwoju choroby nowotworowej) powstającej w jelicie grubym . Zawarty w nich błonnik zmniejsza stężenie cholesterolu, trójglicerydów oraz glukozy.
Stosowanie diety bogatoresztkowej wymaga zwiększenia ilości przyjmowanych polisacharydów do 50-70 gramów dziennie. Bogate w polisacharydy menu jest szczególnie zalecane w leczeniu uchyłków oraz raka jelita grubego. Zapobiegają dalszemu rozwojowi i postępowi miażdżycy , kamicy żółciowej oraz cukrzycy. Polisacharydy wykorzystywane są również w leczeniu otyłości, szczególnie tej wywołanej nadmiernym objadaniem się produktami wysokokalorycznymi.
Podstawą diety bogatoresztkowej jest zastąpienie dotychczas wykorzystywanych produktów np. opartych na mące kukurydzianej, tymi pochodzenia pszennego lub żytniego. Do grupy zalecanych produktów należą:
- mąka pszenna i żytnia niskiego przemiału
- pieczywo: ryżowe, żytnie (najlepiej czerstwe), mieszane, chrupkie lub z domieszką otrębów
- kasze - gryczana, jaglana, jęczmienna oraz płatki owsiane
- mleko, jogurty, sery (przede wszystkim twaróg i białe sery) i kefiry o małej zawartości tłuszczu
- jajka, ale nie więcej niż dwa w tygodniu
- chude mięso, najlepiej duszone, gotowane lub smażone w bardzo małej ilości tłuszczu
- chude ryby (np. sandacz, szczupak, leszcz)
- dopuszczalne są niewielkie ilości masła oraz chuda śmietana
- do smażenia najlepiej, w małych ilościach, używać oleju rzepakowego
Decydując się na dietę bogatoresztkową należy zrezygnować lub przynajmniej ograniczyć spożywanie słodyczy i bogatych w cukry produkty. Kawę warto zastąpić słabą herbatą, naparami ziołowymi lub kawą zbożową. Dżemy oraz ostre przyprawy też powinny być ograniczone. Dodatkowo jadłospis należy wzbogacić o owoce i warzywa, które można spożywać w dowolnej postaci i ilości.
Stosując dietę bogatoresztkową należy całkowicie zrezygnować z produktów na bazie mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i pszennej wysokiego przemiału. Nowe menu powinno być wolne od:
- pieczywa z białej maki, wyrobów cukierniczych
- ryżu, kaszy manny i kukurydzianej
- tłustego mleka, napojów mlecznych i serów tłustych, masła solonego lub świeżego w większych ilościach
Dieta bogatoresztkowa nie pozwala na używanie tłustej śmietany, tłuszczów zwierzęcych do smażenia oraz masła kokosowego. Z codziennego jadłospisu musi zniknąć tłuste mięso i wędliny, wyroby wędliniarskie, pasztety, dziczyzna, podroby, gęsi, kaczki, dzikie ptactwo oraz tłuste ryby .
Należy zrezygnować z frytek, smażonych ziemniaków oraz placków ziemniaczanych. Wprowadzenie zasad diety bogatoresztkowej oznacza wyeliminowanie picia kakao, czekolady, kawy, mocnej herbaty, a przede wszystkim alkoholu. Niedopuszczalne są zupy na tłustych wywarach z kości lub mięsa. Konieczne jest zrezygnowanie ze smażenia, pieczenia i duszenia na tłuszczu. Zakaz obejmuje zarówno ryby, jak mięso. Na czas stosowania diety bogatoresztkowej z menu muszą zniknąć m.in. bigos, golonka, paszteciki, naleśniki, pyzy. Makarony ,wszelkiego rodzaju kluski, dżemy, konfitury oraz słodycze (np. lody, czekolada, bita śmietana, ciasta) powinny zostać wyeliminowane z jadłospisu.
Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza
Wspomagacze metabolizmu składniki, które rozpędzą przemianę materii
Idziesz do restauracji? Sprawdź, jak zjeść o prawie 200 kcal mniej!