Niezależnie od tego, ile aktualnie masz lat, na pewno masz nadzieję na zdrową starość. Co jednak w praktyce oznacza zdrowe starzenie się dla każdego z nas? Zdrowie to między innymi stan umysłu. Osobę starszą uważa się za zdrową, gdy pozostaje ona intelektualnie aktywna, samodzielnie funkcjonuje i udziela się towarzysko.
Ciągła dbałość o zdrowie to podstawowy krok w kierunku długiego i zdrowego życia.
Jak to osiągnąć?
1. Stosuj zbilansowaną, urozmaiconą i zdrową dietę;
2. Bądź aktywny fizycznie;
3.Nie pal i nie nadużywaj alkoholu;
4. Staraj się zapobiegać upadkom;
5.Badaj się regularnie (co najmniej raz w roku idź na wizytę kontrolną do lekarza);
6.Ćwicz swój umysł (rozwiązywanie różnych zadań np. łamigłówek, sprawi, że nie będziesz się czuł ociężały intelektualnie);
7.Utrzymaj szerokie kontakty towarzyskie (spotkania z przyjaciółmi na pewno wpłyną pozytywnie na twoje samopoczucie).
Sprawą kluczową jest z pewnością punkt pierwszy, czyli właściwe odżywianie.
Odpowiednia ilość wapnia i witaminy D wzmocni twoje kości i zęby, zmniejszy ryzyko wystąpienia osteoporozy, złamań i niepełnosprawności. Ludzie powyżej 50 roku życia wymagają około 1200 mg wapnia i od 400 do 600 j.m. witaminy D. Gdzie znaleźć witaminę D? W tłustych rybach, margarynach, pełnoziarnistych zbożach i kaszach. Natomiast beztłuszczowe i nisko tłuszczowe produkty są wspaniałym źródłem wapnia. Twoją odporność wzmocni jedzenie owoców i warzyw. Zawarty w nich likopen, nadający kolor czerwony, ma silne działanie antyoksydacyjne, zmniejsza wystąpienie raka i innych chorób.
Witamina E wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy, chorób serca i choroby Alzheimera. Produkty bogate w ta witaminę to migdały, oleje roślinne, nasiona, szpinak i zielone warzywa. Kwas foliowy oraz witaminy B6 i B12 wpływają korzystnie na układ nerwowy, wzmacniając sprawność intelektualną. Zielone warzywa, cytrusy i zboża bogate są w kwas foliowy. Witaminy z grupy B znajdziemy w zbożach, kaszach, rybach, fasoli, słoneczniku, mięsie, niektórych owocach.
Należy pamiętać, że wraz z wiekiem zapotrzebowanie na witaminy i minerały nie obniża się, może nawet wzrastać. Natomiast faktem jest, że zapotrzebowanie na ilość pożywienia z wiekiem spada. Tym bardziej ważne jest poprawne skonstruowanie wartościowego posiłku.
Pamiętaj! Wraz z przybywaniem lat, spada odczuwanie pragnienia, dlatego też wzrasta ryzyko odwodnienia, które w ekstremalnych wypadkach może zagrażać twojemu zdrowiu i życiu. Niektóre leki mogą dodatkowo zwiększać twoje zapotrzebowanie na wodę. Dlatego też należy wypijać równowartość min. 8 szklanek płynu dziennie (ok. 2 litrów). Może to być woda, kompot, sok, płynna zupa, jogurt pitny, kefir, mleko, bawarka, słaba herbata lub kawa zbożowa (chyba, że stan zdrowia nie pozwala na przyjmowanie któregoś z płynów - o dokładne wskazówki możesz zapytać swojego lekarza). Należy uważać z ilością cukru dodawanego do napoju zwłaszcza, gdy ktoś choruje na cukrzycę. Niewskazane są napoje gazowane, sztucznie słodzone i barwione (np. oranżada), alkohol, mocna kawa i herbata.
1. Czy przytyłeś lub schudłeś w ostatnim czasie?
2. Czy masz chorobę, która ogranicza to, co powinieneś jeść?
3. Czy masz trudności z połykaniem lub żuciem?
4. Czy często zjadasz mniej niż 3 posiłki dziennie?
5. Czy unikasz jedzenia warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów?
6. Czy codziennie zażywasz leki lub preparaty kupione bez recepty?
7. Czy jadasz samotnie?
8. Czy masz problem zdrowotny, który uniemożliwia pójście do sklepu lub gotowanie posiłków?
9. Czy brakuje Ci pieniędzy na jedzenie?
Jeśli odpowiedziałeś "tak" na kilka z powyższych pytań, to koniecznie skontaktuj się z pracownikiem ochrony zdrowia.
Tekst opracowany przez: House Domowa Opieka