Jak wyleczyć duszący kaszel i męczący ból gardła? Przygotuj ten klasyczny napar z siemienia lnianego

Jesienno-zimowa aura sprawia, że wielu z nas zmaga z męczącym kaszlem czy bólem gardła. Gdy dopadnie nas przeziębienie, warto się wesprzeć domowymi środkami i wykorzystać to, co mamy w kuchni.

Co takiego tkwi w tych maleńkich złotych ziarnach?

Na rynku spożywczym dostępne są różne jadalne postaci lnu: całe siemię lniane, len mielony, len prażony i olej lniany. Siemię lniane jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu α-linolenowego (ALA, kwas tłuszczowy omega-3) i lignanów (fitoestrogenów). Jest także pełne rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, przeciwutleniaczy i wysokiej jakości białka. Dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych (ALA, krótkołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych PUFA), lignanów i błonnika, nasionom lnu przypisuje się potencjalne korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia, miażdżycy, cukrzycy, nowotworów, zapalenia stawów, osteoporozy, chorób autoimmunologicznych i neurologicznych. Białko lniane pomaga w zapobieganiu i leczeniu chorób serca oraz wspiera układ odpornościowy.

Oprócz wyżej wymienionych korzyści zdrowotnych siemię lniane ma także pozytywny wpływ na organizm w przypadku chorób dróg oddechowych. Uważa się, że leczy uporczywy kaszel, może być także stosowany do płukania jamy ustnej przy schorzeniach gardła i dziąseł.

Jak przygotować napar z siemienia lnianego?

Do rondelka wsypujemy 1 łyżkę siemienia lnianego, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Teraz zmniejszamy ogień i gotujemy siemię przez około pół godziny, a następnie przecedzamy. Taki kisielowaty, ciepły napój popijamy trzy razy dziennie lub w razie potrzeby, gdy dopadnie nas kaszel. Dla poprawienia smaku i aromatu możemy dodać miód, cytrynę, imbir lub torebkę herbaty ziołowej. Napar z siemienia lnianego można go przechowywać w lodówce do 5 dni.

Przeciwwskazania

Nie powinno się przyjmować siemienia lnianego, jeśli mamy niedrożność jelit, zwężenie przełyku lub przewodu pokarmowego. Nie należy go również spożywać, jeśli cierpimy na ostrą chorobę zapalną jelit lub, żołądka. Ponadto siemię lniane może mieć łagodne działanie estrogenne, dlatego kobiety w ciąży powinny unikać spożywania jego większych ilości. Siemię lniane może ponadto opóźniać wchłanianie innych leków, jeśli przyjmuje się je w tym samym czasie.

Zobacz wideo Siemię lniane to samo zdrowie. Przekonaj się, dlaczego

Źródła: ncbi.nlm.nih.gov,

Więcej o: