Dlaczego warto dodawać ten składnik do kawy? To numer jeden w walce z tłuszczem na brzuchu

Jak pozbyć się tkanki tłuszczowej z brzucha? Z pewnością niezbędne są ruch, zbilansowana dieta i zdrowy tryb życia. Aby zwalczyć tłuszcz i przyspieszyć metabolizm, warto zastosować jedną z bardzo prostych i smacznych metod. Do porannej kawy wystarczy dodać odrobinę chili.

Nadmiar tkanki tłuszczowej na brzuchu może nie być korzystny dla zdrowia i zwiększać ryzyko chorób - należą do nich przede wszystkim cukrzyca typu 2 i choroby serca. Jak się go pozbyć? W walce z tłuszczem z brzucha pomoże regularne spożywanie chili. Można je dodawać do różnych potraw, ale szczególnie pozytywnie wpływa na metabolizm w połączeniu z kawą.

Warto zaznaczyć, że chili nie powinno być spożywane przez osoby z chorobami żołądka, cierpiące na refluks i podczas przyjmowania niektórych leków. W przypadku wątpliwości należy zwrócić się o poradę do lekarza rodzinnego.

Zobacz wideo Kiedy spadną ceny żywności w Polsce?

Chili posiada wiele właściwości zdrowotnych. Wszystko za sprawą kapsaicyny

Papryczki chili charakteryzuje wysoka zawartość witaminy C, A, B6 oraz składników mineralnych: żelaza, magnezu, manganu i potasu. Dzięki występującej w nich kapsaicynie posiadają ostry smak i przyspieszają spalanie tłuszczu. Regularne spożywanie papryczek chili może przyczynić się do szybszego odchudzania. Oprócz tego ostre papryczki mogą być stosowane w przypadku bólów migrenowych. Co ciekawe,  kapsaicyna wykorzystywana jest do produkcji leków znieczulających. Według portalu apteline.pl, z najnowszych badań wynika, że może wspomagać leczenie nowotworów. 

Regularne picie kawy z chili dodaje energii i przyspiesza pracę metabolizmu

Kawa z dodatkiem chili będzie doskonałym wyborem przede wszystkim dla osób, które chcą walczyć z tkanką tłuszczową. Kofeina z kapsaicyną będzie idealnym wsparciem dla tych, którzy chcą pozbyć się tłuszczu z brzucha. Takie połączenie składników o poranku doda energii, rozgrzeje i wspomoże układ trawienny. Przepis na kawę z chili podajemy poniżej.

Składniki:

  • napar z ziaren kawy,
  • szczypta chili,
  • odrobina miodu,
  • imbir lub cynamon.

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę i dodaj do niej szczyptę chili.
  2. Smak kawy można wzbogacić odrobiną miodu, imbiru i cynamonu.
  3. Po dodaniu wszystkich składników dokładnie wymieszaj całość. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: