Prawie 10 mln Polaków cierpi na nadciśnienie tętnicze, a ponad połowa społeczeństwa ma problem ze zbyt wysokim cholesterolem. W czasach ciągłego pędu i braku czasu ciężko znaleźć chwilę, by zadbać o swoje zdrowie. Warto więc sięgać po proste rozwiązania i dostarczać organizmowi witamin w postaci domowych soków.
Sok z buraka i jabłek to nie tylko pyszny, ale również niezwykle zdrowy napój. Buraki są bogate w przeciwutleniacze, saponiny (działające przeciwzapalnie) oraz w cały szereg witamin i minerałów. Dostarczą nam żelazo, magnez, wapń oraz witaminę C. Z kolei jabłka zmniejszą wchłanianie "złego" cholesterolu LDL, chroniąc tym samym przed zawałem serca czy miażdżycą.
Do przygotowania mikstury nie potrzebujemy nawet sokowirówki, choć z pewnością z taką maszyną będzie nam łatwiej. Wystarczy jednak zblendować obranego buraka z jabłkiem i wypić w formie smoothie lub dokładnie przecedzić powstały mus przez sitko, by cieszyć się smacznym sokiem. Jeśli chcemy wzbogacić sok o dodatkowe właściwości, możemy śmiało dodać odrobinę kurkumy, kilka plastrów imbiru czy natkę pietruszki. Jeśli chcemy z kolei podreperować ziemisty smak soku powinniśmy dolać soku z cytryny lub limonki.
Jeśli będziemy pić sok regularnie przez kilka tygodni, z pewnością zauważymy zmiany w swoim organizmie. Ta pyszna mikstura przede wszystkim:
Choć buraki to istna skarbnica witamin i minerałów, nie każdy powinien je spożywać. Warzywa te mają wysoki indeks glikemiczny i nie powinny znajdować się w diecie cukrzyków. W niewielkiej ilości, przy kontrolowaniu glikemii nie powinny zaszkodzić, jednak lepiej nie traktować buraków jako stały element diety, jeśli cierpimy na cukrzycę.
W zamian, zdecydowanie lepiej zrobić sok z selera, marchwi i jabłka. Seler również doskonale obniża ciśnienie oraz (co ważne dla diabetyków) wyrównuje poziom glukozy we krwi. Z kolei marchew to kopalnia witaminy A, która wykazuje silne właściwości antynowotworowe. Świetnie wspomoże także pracę serca. Wystarczy dodatek szpinaku bogatego w witaminę C oraz luteinę i bomba witaminowa przyjazna cukrzykom gotowa!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl