Jak obniżyć cukier? Pospiesz się i zbierz młode listki tej rośliny, zanim zakwitnie

Pokrzywa przez wielu traktowana jest jako chwast, w dodatku kojarzy się niezbyt przyjemnie ze względu na to, iż łatwo poparzyć nią skórę. Jednak właściwości tej rośliny były cenione już w czasach Hipokratesa. O tamtej pory przeprowadzono szereg badań, które wykazały prozdrowotne działanie pokrzywy.
Zobacz wideo Anatomia człowieka - trzustka

Właściwe wykorzystanie ziół ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Niektóre z nich w naturalny sposób są w stanie obniżyć poziom cukru we krwi. Jednak nie należy stosować ich na własną rękę zwłaszcza jeśli rozpoczęliśmy leczenie farmakologiczne. Bardzo ważna jest konsultacja z lekarzem prowadzącym.

Pokrzywa - właściwości lecznicze i zastosowanie

Pokrzywa zwyczajna rośnie w wilgotnych miejscach. Najczęściej spotkamy ją w lasach, rowach, czy zacienionych partiach przydomowego ogrodu. Zanim medycyna rozwinęła się na tyle, że powstała profesjonalna farmakologia, ludzie poszukiwali rozwiązań w naturze. W ten sposób odkryto bogactwo właściwości odżywczych i prozdrowotnych pokrzywy. Stosowano ją na nadciśnienie, czy w celach uspokajających. Gospodynie często dodawały ją do pasz dla zwierząt. 

W publikacji naukowej autorstwa Marzeny Pieszak, z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Farmakologii i Biologii Doświadczalnej oraz Przemysława Ł. Mikołajczaka z Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Katedra i Zakład Farmakologii czytamy, iż pokrzywa jest bogata w takie witaminy jak  A, E, K oraz C.

Dodatkowo jest źródłem wielu kwasów, m.in. masłowego, fosforowego glikolowego, linolowego, folacyny, czy histaminy. Ponadto w jej skład wchodzą acetofenon, acetylocholina, aglutynina oraz wiele flawonoidów.

Napar z pokrzywy można stosować pomocniczo w przypadku cukrzycy, nieżytach żołądka, nieżytu śluzowo-błoniastego jelit, bólach głowy, chorobach płuc, trądziku oraz ogólnego osłabienia

- twierdzą specjaliści.

Jednak zastosowanie pokrzywy jest bardzo szerokie. Jak wskazują naukowcy, właściwe stosowanie tego zioła wspomaga walkę z alergią, obniża cholesterol, redukuje stany zapalne oraz łagodzi ból. Ponadto działanie moczopędne pokrzywy łagodzi obrzęki i wspomaga leczenie chorób woreczka żółciowego. 

Pokrzywa a cukrzyca, dlaczego warto pić napar z ziół?

Zanim przeanalizujemy wpływ pokrzywy na cukrzycę, warto wspomnieć, że kluczową rolę w tego typu chorobie odgrywa trzustka. Właściwa praca organu w dużej mierze odpowiada za poziom cukru we krwi. Po pierwsze dostarcza do organizmu niezbędne enzymy trawienne, a po drugie produkuje takie hormony jak insulinę i glukagon, które regulują poziom cukru.

W pracy naukowej Małgorzaty Rzepy z Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu czytamy, iż odpowiednio dobrany zestaw ziół wykazuje korzystny wpływ na metabolizm. Warto postawić na konkretne mieszanki zawierające w składzie liść pokrzywy, cykorię oraz owocnię fasoli. Duża zawartość polifenolokwasów i flawonoidów wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Dodatkowo ziołowa kuracja wspomagająca klasyczne leczenie farmakologiczne, może ograniczyć skutki powikłań choroby.

Zanim jednak sięgniemy po pokrzywę lub inne zioła należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem, ponieważ każdy przypadek jest indywidualny i działanie na własną rękę może zaszkodzić zdrowiu. Przypominamy także, że niektóre zioła mogą osłabiać działanie stosowanych leków. Stąd konieczna jest konsultacja medyczna.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Co zrobić z pokrzywy? Kilka prostych rozwiązań

Pokrzywę najlepiej zbierać wczesną wiosną. To w młodych listkach znajdziemy najwięcej właściwości leczniczych. Naukowcy zaznaczają, aby zebrać je jeszcze przed rozpoczęciem kwitnienia. Warto także poszukać ustronnych miejsc z dala od dróg i zanieczyszczeń. Najlepiej udać się do lasu, lub zajrzeć do przydomowych ogródków. Nie zapominajmy o założeniu rękawic ochronnych. Co zrobić z zerwanych liści? 

Napar z pokrzywy. Wystarczy dokładnie wypłukać listki pod bieżącą wodą, następnie zalać wrzątkiem i przykryć. Odcedzić i wypić. Pokrzywę dodajemy także do różnych koktajli. Zblendowana nadaje wyrazistego smaku. Możemy także wysuszyć nadmiar zebranych liści i wykorzystać w dowolnej chwili.

Więcej o: