Pokrzywa do picia znana jest większości z nas. Jest to jedno z ziół, których dotknięcie gołą skórą przyprawia o bardzo nieprzyjemne doznania. Obecność parzących włosków na powierzchni całej rośliny bywa przyczyną, że większość osób pragnących mieć bezpieczny i funkcjonalny ogród, usuwa ją, traktując jako chwast. Pokrzywa to roślina jednoroczna, samosiewna, chociaż znane są gatunki bylin z rodziny pokrzywowatych. Ma oryginalną, czterokanciastą łodygę i liście wyrastające naprzeciwlegle. W okresie kwitnienia pokrzywa wydaje drobne kwiaty ułożone w różnej formie, zależnie od gatunku. Mogą to być kłosy, grona, główki lub wiechy, które wyrastają w miejscu łączenia się ogonka liściowego z łodygą. Po przekwitnięciu pojawiają się owoce w kształcie wydłużonych orzeszków, które wcześniej dojrzewają w listkach okwiatu.
Pokrzywa występuje prawie w każdej strefie klimatycznej i na prawie każdym kontynencie. W strefie umiarkowanej na obu półkulach, natomiast w strefie tropikalnej można ją przede wszystkim znaleźć na obszarach górzystych. W Polsce pokrzywa rośnie na obszarze całego kraju – najczęściej można ją spotkać na terenach leśnych, łąkach, ugorach, a także w zaniedbanych ogrodach i terenach uprawnych. Pomimo że posiada wiele cennych właściwości leczniczych i odżywczych, jest usuwana z miejsc, na których planowane jest założenie innych upraw. Pokrzywy do picia są jednak cennym produktem leczniczym i kosmetycznym.
Nasi przodkowie odkryli w pokrzywie prawdziwe lekarstwo na wiele dolegliwości. Obecność cennych substancji mineralnych, mikro- i makroelementów, witamin oraz innych składników odżywczych sprawia, że pokrzywa do picia właściwości ma nieocenione dla organizmu ludzkiego. Jest zielem stosowanym zarówno na dolegliwości wewnętrzne, jak i w celu poprawy kondycji włosów, skóry czy paznokci.
Pomimo że pokrzywa nie jest rośliną ani ozdobną, ani nadzwyczaj komponującą się z innymi okazami ogrodowymi, to jednak jest ceniona przez osoby trudniące się zielarstwem i medycyną naturalną. Używa się jej jako składnik herbatek, maści czy mikstur, a jej dobroczynne działanie potrafi zadziwić nawet największego sceptyka.
Ze względu na swój "parzący" charakter, pokrzywa do picia występuje najczęściej pod postacią herbaty lub wysuszonego proszku, który można dodać do potrzebnych specyfików. Jest bogata w:
W jej składzie znajdziemy także flawonoidy, garbniki, chlorofil, jod, fosfor i karoten.
Przed wiekami z pokrzywy przygotowywano pożywną zupę. W czasach obecnych tę roślinę dodaje się do karmy dla zwierząt hodowlanych, wzbogacając w ten sposób ich dietę.
Do celów leczniczych wykorzystuje się najczęściej liście pokrzywy oraz jej korzenie, które można wykopać jesienią lub wiosną. Można również wykorzystać całą roślinę, podczas przyrządzania koktajli zdrowotnych czy smoothie.
Zastanawiasz się, na co sprawdzi się pokrzywa do picia? Roślinę wykorzystuje się najczęściej do łagodzenia objawów alergii, obniżenia poziomu cholesterolu, chlorku sodu oraz mocznika. Sprawdzi się także przy redukcji lub złagodzeniu stanów zapalnych, do obniżenia ciśnienia krwi, w dolegliwościach bólowych czy wzmocnieniu włosów, dziesiątkowanych przez wypadanie. Stosowana jest również na rany, przyspieszając ich proces zasklepiania się.
Pokrzywę do picia stosuje się w kamicy nerkowej, ponieważ jej działanie moczopędne ułatwia wydalanie piasku oraz kamieni z przewodów moczowych.
Regularne picie naparów z pokrzywy lub spożywanie jej w naturalnej postaci wspomaga trawienie i ma wpływ na poprawę apetytu. Zalecane jest spożywanie jej w chorobach wątroby i całego przewodu pokarmowego, a także przy biegunkach. Według niektórych, częste picie herbaty z pokrzywy jest zdolne powstrzymać rozrost komórek nowotworowych. To dotychczas jeszcze nie zostało potwierdzone przez naukowców.
Należy pamiętać, że herbatkę z pokrzywy należy spożywać tak jak zaleca to jej producent. W przypadku gdy przyjmujemy leki warto zawsze skonsultować z lekarzem, czy pokrzywy do picia będą dla nas bezpieczne i odpowiednie.
Picie pokrzywy może złagodzić dolegliwości bólowe w stanach zapalnych kości i stawów, a także znacznie ograniczyć bóle mechaniczne, takie jak "łokieć tenisisty". Czasami skutkiem ubocznym może być występująca wysypka w miejscach przyłożenia całych liści pokrzywy, jednak najczęściej nie trwa długo i przemija bez śladu. Pokrzywa do picia wykazuje m.in. działanie moczopędne, przeciwzapalne czy obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Kondycja włosów w dużej mierze zależy od dostarczania im składników odżywczych. Pokrywa do picia na włosy? Sięgnij po herbatkę z pokrzywy. Pita codziennie znakomicie wpłynie na ich wygląd. Składniki odżywcze zawarte w pokrzywie wzmocnią cebulki, poprawią wzrost włosów i nadadzą im piękny połysk.
Zobacz też: Sok z pokrzywy - właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania