Cukrzyca jest chorobą, w której jedną z najważniejszych zadań jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Służą temu leki (w tym insulina w przypadku cukrzycy typu 1 i - niekiedy - typu 2), przepisywane przez lekarza, ale niemniej istotne jest to co, jemy, w jakich ilościach i o jakiej porze. Osoby cierpiące na cukrzycę wiedzą, że niemal cały czas muszą liczyć węglowodany, pamiętać o indeksie glikemicznym poszczególnych produktów spożywczych i dobrze planować swoje posiłki. Jedzenie jest lekarstwem - to banalne stwierdzenie zawiera w sobie sporo prawdy. Wybierając konkretne produkty spożywcze możemy do pewnego stopnia kontrolować poziom cukru we krwi i wspierać tym samym proces leczenia. Jednym z najlepszych naturalnych leków na cukrzycę jest zwykła owsianka.
- To, co jesz, ma ogromne znaczenie. Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik i składniki odżywcze, ale o niskiej zawartości niezdrowego tłuszczu i cukru, może pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu cukru we krwi, a także poprawić ogólny stan zdrowia - piszą eksperci w serwisie healthline.com.
Płatki owsiana wytwarza się z ziarenek owsa, z których usunięto łuski. W sklepach mamy do wyboru trzy rodzaje płatków. Są płatki zwykłe, czyli poddane niewielkiej obróbce hydrotermicznej (do przygotowania posiłku konieczne jest ich gotowanie). Są płatki owsiane górskie, które są już przetworzone, tak aby można je było szybko przygotować do spożycia (wystarczy je zagotować). I wreszcie, są płatki owsiane błyskawiczne, wysoko przetworzone, dzięki czemu są gotowe do jedzenia na zimno.
Z punktu widzenia diabetyka najlepsze są płatki owsiane zwykłe, ponieważ są dłużej trawione, a zatem po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi rośnie wolniej. Innymi słowy, płatki owsiane zwykłe mają niski indeks glikemiczny (IG wskazuje jak gwałtownie zmieni się poziom glukozy we krwi po spożyciu danego posiłku). Jedna filiżanka gotowanej owsianki to około 30 gramów węglowodanów.
Płatki owsiane wykorzystuje się do sporządzania owsianek, dodaje do muesli, granoli i wypieków.
- Owies jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego bogatego w beta-glukan, który jest uważany za bioaktywny składnik zmniejszający poposiłkową odpowiedź glukozy i insuliny, poprawiający wrażliwość na insulinę, utrzymujący kontrolę glikemii i regulujący poziom lipidów we krwi - piszą eksperci na łamach czasopisma "Nutriens".
Badania dowiodły, że beta-glukan opóźnia opróżnianie żołądka i wydłuża czas pasażu jelitowego, spowalnia wchłanianie składników odżywczych, zwłaszcza węglowodanów i zwiększa uczucie sytości.
Owsianka jest produktem, który bez większych zastrzeżeń można zatem polecić osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2.
Zalety owsianki:
Kiedy jednak zalety owsianki słabną? Przede wszystkim diabetycy muszą unikać dodawania do tego dania cukru, czy to w postaci zwykłych ziarenek, czy też syropów itd. Ponadto owsianka nie jest wskazana chorym z gastroparezą, czyli opóźnionym opróżnianiem żołądka. I najważniejsza rzecz - porcje owsianki nie mogą być duże. Osoby z cukrzycą nie powinni zjadać wielkich porcji jedzenia na raz, wskazane jest kilka posiłków dzienne, niewielkich i o stałej porze.
Z czym jeść owsiankę, aby była jak najzdrowsza? Wybierajmy płatki owsiane nieprzetworzone, bo takie zawierają najwięcej błonnika. Do dania można dodać cynamon (zwiększa wrażliwość na insulinę), orzechy, jagody, a do przygotowania używać niskotłuszczowego mleka lub wody, albo mleka sojowego. Eksperci doradzają też, żeby owsiankę jeść z białkiem lub zdrowym tłuszczem, takim jak jajka, masło orzechowe lub jogurt grecki.
Jeśli jesteś diabetykiem:
Źródła: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com