Na początek przypomnijmy, jaki są normy poziomu cukru dla zdrowych, dorosłych osób:
Należy przy tym mieć na uwadze, że poziom cukru po jedzeniu jest wyższy. Wartość glikemii po mniej więcej dwóch godzinach od posiłku powinna wynosić około 140 mg/dl.
- Na poziom cukru we krwi wpływa wiele rzeczy, a niektóre z nich mogą być poza twoją kontrolą. Na przykład niektóre schorzenia mogą powodować wysoki poziom glukozy (hiperglikemię) lub możesz mieć genetyczną skłonność do wysokiego poziomu cukru we krwi - mówi Megan Asterino-McGeean, ekspertka z Cleveland Clinic Martin Health, zajmująca się edukacją diabetologiczną.
Ale w niektórych przypadkach sposób odżywiania się, poziom aktywności i waga mogą mieć znaczenie i pomagać w walce z hiperglikemią. Kiedy w ogóle jest to możliwe?
Cukrzycy insulinozależnej nie da się opanować metodami naturalnymi. Cukrzyca typu 1 zatem bezwzględnie wymaga przyjmowania leków. Jest to choroba o charakterze autoimmunologicznym, w której trzustka nie jest w stanie produkować insuliny, która musi być podawana w postaci zastrzyków. Aby żyć, pacjenci z cukrzycą typu 1 zmuszeni są do końca życia albo brać zastrzyki albo korzystać z pompy insulinowej.
Stan przedcukrzycowy oznacza natomiast, że mamy podwyższony poziom cukru we krwi, ale nie na tyle, aby można było już powiedzieć, że to cukrzyca. Wiąże się jednak z wysokim ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Cukrzyca typu 2 jest ciężką, rujnującą chorobą, w której organizm nie jest w stanie prawidłowo wykorzystywać energii (glukozy) z pożywienia. Rosnąca insulinooporność powoduje sukcesywne gromadzenie się cukru we krwi. Nieleczona cukrzyca może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak choroba serca, choroba nerek, udar, grozi ponadto utratą wzroku, zaburza słuch i niszczy mózg i nerwy.
Cukrzyca typu 2 to nie to samo co cukrzyca typu 1. W cukrzycy typu 1 trzustka nie wytwarza insuliny, w przypadku cukrzycy typu 2 natomiast trzustka nie produkuje wystarczającej ilości insuliny, a wytwarzana przez nią insulina nie zawsze działa tak, jak powinna. To dwie postaci cukrzycy, co oznacza, że ostatecznie prowadzą do tego samego efektu, czyli hiperglikemii (wysokiego poziomu cukru we krwi) .
W przypadku stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy typu 2, w walce z hiperglikemią pomaga zmiana stylu życia i dieta, przy czym cukrzyca typu 2 nie może obejść bez leków lub insuliny. Jednak oprócz leków diabetycy powinni także przestrzegać pewnych zasad, aby w naturalny sposób obniżać poziom cukru we krwi.
Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Dieta, ruch, nawadnianie
- Wahania cukru we krwi powinny być łagodzone, aby utrzymywać się możliwie blisko normalnego, fizjologicznego poziomu. To stało się już mantrą w opiece diabetologicznej. Podobnie jak elitarny sportowiec, który zawsze trenuje, osoba z cukrzycą zawsze musi się starać, aby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi - mówi John P Cunha, lekarz diabetolog.
O czym cukrzyk musi wciąż pamiętać:
Uważa się, że odpowiednią dietą można wiele zdziałać, jeżeli doszło już do stanu przedcukrzycowego. Jaka jest jednak najlepsza dieta w takiej sytuacji? Eksperci podkreślają, że nie ma jednej zalecanej, która odwróciłaby stan przedcukrzycowy. Można po prostu zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze lub poeksperymentować z określonymi dietami. Oprócz diety śródziemnomorskiej, weźmy pod uwagę post przerywany albo dietę ketogeniczną (keto).
Amerykańscy eksperci radzą uważać na naturalne preparaty, które obiecują obniżyć poziom cukru we krwi. Powodem jest brak większych badań, które by potwierdzały ich skuteczność i bezpieczeństwo. Ponadto przyjmowanie suplementów, o których mówi się, że obniżają poziom cukru, może być niebezpieczne, jeżeli zażywamy je wraz z lekami przeciwcukrzycowymi, ponieważ ich działanie może się kumulować
Środki roślinne, które w kilku badaniach wykazały się jednak właściwościami przeciwcukrzycowymi to: aloes, ekstrakt z borówki, gorzki melon (momordica charantia, balsamka ogórkowata), cynamon, kozieradka, imbir, róża chińska.
- Chociaż takie terapie są powszechnie stosowane w medycynie ajurwedyjskiej i orientalnej w leczeniu poważnych chorób, takich jak cukrzyca, wielu ekspertów ds. zdrowia na Zachodzie pozostaje sceptycznie nastawiona do zgłaszanych korzyści medycznych. W rzeczywistości, ponieważ niektóre zioła, witaminy i suplementy mogą wchodzić w interakcje z lekami przeciwcukrzycowymi (w tym z insuliną) i nasilać ich działanie hipoglikemiczne, często twierdzi się, że stosowanie naturalnych terapii może obniżyć cukier we krwi do niebezpiecznie niskiego poziomu i zwiększyć ryzyko innych powikłań cukrzycy - piszą brytyjscy eksperci w serwisie Diabetes.co.uk.
Źródła: health.clevelandclinic.org, diabetes.co.uk