Sałatki i surówki z warzyw to przekąska, którą można z czystym sumieniem polecić wszystkim, w tym osobom właśnie się odchudzającym. Takie przekąski najłatwiej zrobić z warzyw sezonowych, dodając do nich niskokaloryczne dodatki, takie jak sok z cytryny lub też kilka kropel oliwy z oliwek oraz przyprawy.
Warzywa warto połączyć z białkiem roślinnym, na przykład z hummusem (pasta z ciecierzycy z tahini, oliwą z oliwek, solą i sokiem z cytryny). Błonnik pozyskany z warzyw oraz białko zapewnią nam uczucie sytości na pewien czas. Do hummusu pasuje wiele produktów, na przykład marchewka, kalarepa, rzodkiewki, seler naciowy czy papryka (1 średnia marchewka podana z 2 łyżkami stołowymi hummusu ma około 100 kalorii).
Możemy też zrobić sobie sałatkę z warzyw i jajka ugotowanego na twardo, sałatkę z łososiem wędzonym i rukolą itp. Można też wybrać brokuły, cukinię, kapustę czy sałatę. Znakomitą, niskokaloryczną bazą do przygotowania pysznych przekąsek są też ugotowane szparagi.
Smaczną i kolorową przekąską są smoothies, czyli koktajle owocowe lub owocowo-warzywne. Te najpopularniejsze to koktajle z jarmużu z dodatkiem jabłka i nasion chia, zielony koktajl na bazie kiwi, koktajl z selera naciowego. Dla urozmaicenia róbmy też koktajle owocowe: dodatkiem bananów, grejpfruta czy truskawek.
Chęć na słodką przekąskę zaspokoimy też przygotowując galaretkę z dodatkiem kilku owoców, na przykład malin czy truskawek lub jagód. Dobrym pomysłem jest też dodanie do jogurtu ulubionych owoców, pokrojonych w drobną kostkę.
A tak wygląda kaloryczność owoców (średni owoc lub 100 gram):
Przekąski nieoczywiste? To dla przykładu, który jest niskokaloryczny, a jest przy tym doskonałym źródłem błonnika.