Cebula od wieków używana jest w medycynie ludowej. Uważa się, że pomaga m.in. przy bólach reumatycznych, problemach trawiennych, nadciśnieniu czy wysokim cholesterolu. Jednak ze względu na zawartość bakteriobójczych substancji, minerałów takich jak siarka, magnez, krzem, cynk, które wzmacniają odporność organizmu oraz witaminy C, najczęściej stosowana jest w postaci syropu jako antidotum na przeziębienie.
Domowy syrop z cebuli świetnie sprawdzi się przy bólu gardła, suchym kaszlu, na początku, a także w trakcie trwania infekcji. Co więcej koszt takiego syropu jest niewielki. Podstawowa wersja syropu wymaga tylko dwóch składników (cebuli i cukru), jednak nawet ulepszony przepis z miodem, imbirem, czosnkiem i kurkumą nie będzie kosztować więcej niź 10 zł. Do przygotowania syropu z cebuli będziesz potrzebować:
Obierz i pokrój drobno cztery cebule. Umieść je w słoiku, dodaj cukier lub miód, a jeśli masz pod ręką, to także posiekany imbir, czosnek oraz kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj przykrywką (nie zakręcaj!) i odstaw. Przez pierwsze 24-48 h, gdy syrop nabiera mocy, trzymamy go w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można odsączyć miksturę przez sitko lub gazę i zostawić sobie tylko klarowny płyn. Tak przygotowany syrop należy zakręcić i przechowywać w lodówce.
Dzieciom zaleca się podawać po łyżce syropu raz lub dwa razy dziennie. Dorośli natomiast mogą śmiało wypić 2-3 łyżki syropu dwa lub nawet trzy razy dziennie. Jeśli nie masz pewności, czy twoje dziecko może już pić syrop z cebuli (szczególnie, gdy został zrobiony na miodzie), przed podaniem najlepiej skonsultować się z pediatrą.
***
Pamiętaj! Niezależnie od tego, czy jest to zwykłe przeziębienie, czy poważniejsza infekcja, przed podjęciem jakichkolwiek działań, warto zawsze skonsultować się z lekarzem.