Do jesienno-zimowego sezonu przeziębień i grypy przygotowujemy się już... na wiosnę. To wtedy na polach kwitnie jedna z najbardziej niezwykłych, ale niedocenianych roślin w naszym kraju, czyli mniszek lekarski (popularna nazwa to mlecz). Zakwita w maju, ale w takich ilościach, że rolnicy traktują go jak chwast. Jednak jest to roślina ze wszech miar pożyteczna i ceniona przez zielarzy. Z kwiatów mniszka powstaje znakomity leczniczy syrop na kaszel. Niektórzy nazywają go też miodem majowym.
Aby zrobić syrop z mniszka musimy się najpierw wybrać po kwiaty w miejsce oddalone od dróg czy ludzkich siedzib. Do zrobienia syropu potrzebujemy: 400-500 świeżo zebranych kwiatów, cukier oraz sok z cytryny. Po zebraniu rozkładamy kwiaty na papierze gdzieś w cieniu i czekamy kilka godzin. Po tym czasie odcinamy zielone końcówki, a następnie zalewamy mniszka litrem wody i zagotowujemy z dodatkiem soku z cytryny. Odstawiamy z ognia, studzimy i przechowujemy przez dobę w lodówce. Ponownie gotujemy i odcedzamy (najlepiej odcisnąć przez gazę), znowu stawiamy na kuchence, dodajemy cukier i gotujemy, aż sok zgęstnieje (im dłużej gotujemy, tym będzie bardziej przypominał miód). Dodajemy sok z dwóch cytryn.
Można powiedzieć, że mniszek lekarski to prawdziwa apteka, zawiera bowiem takie substancje biologicznie aktywne jak flawonoidy, fenolokwasy, karotenoidy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, sole mineralne i olejki eteryczne. Syrop z mniszka lekarskiego ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Sprawdzi się zatem w przypadku jesienno-zimowych przeziębień, gdy męczy nas kaszel czy ból gardła. Pijemy po 3-4 łyżeczki dziennie.
O robieniu syropu z pędów sosny musimy pomyśleć wiosną. Zbieramy około kilograma świeżych odrostów i układamy warstwami w słoju, przesypując cukrem. Przykryty gazą słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka tygodni, aż wytworzy się syrop. Potem wszystko odcedzamy, przelewamy do buteleczek i mocno zakręcamy.
Syrop z sosny jest dobrym lekiem na przeziębienie oraz inne dolegliwości związane z infekcjami górnych dróg oddechowych, ponieważ ma działanie antybakteryjne, odkażające oraz wykrztuśne. Pędy młodej sosny posiadają wiele substancji, które dobroczynnie wpływają na zdrowie, w tym olejki eteryczne, związki flawonowe, gorycze, sole mineralne, witaminę C oraz garbniki.
Kwiaty czarnego bzu zbieramy w maju i czerwcu, podczas słonecznych dni. Następnie zalewamy gorącą wodą z dodatkiem cytryny i odstawiamy na dwa dni. Potem trzeba wszystko przecedzić i zagotować z dodatkiem cukru.
Syrop z kwiatów czarnego bzu wspomoże nas jesienią i zimą, gdy przeziębimy się lub dopadnie nas grypa. Ma właściwości rozrzedzające wydzielinę, co ułatwia odkrztuszanie. Zawdzięcza to takim składnikom jak flawonoidy, fenolokwasy, triterpeny, sterole i olejki eteryczne. Ponadto zawiera masę witamin, beta-karoten, składniki mineralne.
Syrop chroni błony śluzowe górnych dróg oddechowych i pomaga złagodzić stan zapalny, wspiera układ odpornościowy w walce z przeziębieniem, pomaga w stanach podgorączkowych. Działa napotnie oraz moczopędnie. Pijemy 3-4 razy dziennie po łyżeczce.
Tymianek słynie ze swojej skuteczności w walce z kaszlem, a olejek eteryczny tymianku ma właściwości przeciwbakteryjne. Syrop z tymianku działa wykrztuśne, ponadto może złagodzić objawy przeziębienia, w tym ból gardła.
Jak zrobić syrop z tymianku? Przygotowujemy litrowy słoik i wkładamy do niego liście ziela (mniej więcej do jednej trzeciej wysokości). Następnie dodajemy zagotowaną wcześniej wodę z cukrem (pół kilo cukru na litr wody) i odstawiamy na kilka dni, a następnie cedzimy. W razie potrzeby zażywamy po łyżeczce 3-4 razy dziennie.
Imbir to potężny przeciwutleniacz, zabójca bakterii, a także środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Zawalczy z objawami przeziębienia i złagodzi kaszel, zapalenie gardła i oskrzeli.
Do przygotowania syropu na kaszel potrzebujemy 35 dkg świeżego imbiru, a także dwie cytryny oraz miód. Najpierw imbir obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce i zalewamy litrem gorącej wody. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn i kilka łyżek miodu. Wszystko razem mieszamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na dobę w ciemne i chłodne miejsce. Syrop można pić sam lub dodawać do herbaty.
Syrop z cebuli łagodzi zarówno kaszel suchy, jak i mokry, ułatwia odkrztuszanie i oczyszczanie dróg oddechowych, działa bakteriobójczo.
Aby zrobić syrop z cebuli potrzebujemy 2 duże cebule, cytrynę oraz 10 łyżek miodu. Łączymy ze sobą drobno posiekaną cebulę, sok z cytryny i miód w sporym garnku i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Nazajutrz przecedzamy przez sitko i syrop gotowy. Pijemy 3-4 razy dziennie po łyżce.
Można też zrobić ten syrop drugim sposobem. Ćwierć kilograma obranej cebuli, szklankę cukru i szklankę miodu zalewamy litrem wody, a następnie gotujemy na małym ogniu aż uzyskamy gęsty syrop.
Taki syrop dostarczy witamin z grupy B, E, PP i K (oraz C, jeżeli będzie przygotowywany na zimno), a także soli mineralnych. Za właściwości lecznicze cebuli odpowiadają też olejki eteryczne.
Jak przygotować syrop z marchwi, miodu i imbiru? Najpierw zagotowujemy obrane marchewki (0,5 kilograma) w wodzie, a następnie dodajemy posiekany drobno imbir (2 łyżeczki). Po ugotowaniu marchew wraz imbirem blendujemy, natomiast wywar z gotowania odlewamy do osobnego naczynia. Po wystygnięciu mieszamy go z miodem. Następnie zmiksowane warzywa łączymy z wywarem. Taki syrop zażywa się 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.