Żurawina w codziennej diecie może poprawić pamięć i pracę mózgu

Do walki z procesem starzenia się mózgu można wykorzystać jedzenie. Oto kolejne badania, w których tym razem przyjrzano się bliżej żurawinie. Żurawina jest bogata we flawonoidy, które zmniejszają tempo pogarszania się funkcji poznawczych

Więcej tekstów na temat zdrowej diety znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Najnowsze badania nad wpływem żurawiny na funkcjonowanie mózgu pokazują, że filiżanka tych owoców dziennie może poprawić pamięć dzięki zawartości pewnych biologicznie czynnych substancji. Badania prowadzono w Norwich Medical School w Wielkiej Brytanii przy udziale naukowców z Włoch i Holandii, a z wynikami można się zapoznać na łamach czasopisma naukowego "Frontiers in Nutrition".

Czy żurawina jest ratunkiem dla pamięci?

Żurawina to bogactwo substancji zwanych flawonoidami. Flawonoidy są związkami roślinnymi szczególnie obficie występującymi w warzywach i owocach, ale znajdziemy je także w czerwonym winie, kawie, herbacie. Należą do nich m.in. antocyjany (antocyjaniny), które nadają czerwony, fioletowy i niebieski kolor owocom i warzywom

Przeprowadzone w przeszłości badania epidemiologiczne pokazały, że wyższe spożycie flawonoidów wiąże się z wolniejszym tempem pogarszania się funkcji poznawczych, w tym tych związanych z demencją. Badania pokazują też, że pokarmy bogate w antocyjany oraz proantocyjanidyny (czyli skondensowane taniny), takie jak jagody, poprawiają pamięć. Teraz naukowcy przyjrzeli się bliżej roli, jaką może odegrać pełna flawonoidów żurawina w poprawie procesów mózgowych.

- Żurawina (Vaccinium macrocarpon) jest szczególnie bogata w polifenole takie jak antocyjany, proantocyjanidyny (zarówno typu A, jak i B), flawonole i kwasy hydroksycynamonowe i są znane ze swoich właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych - wyjaśniają badacze w artykule, w którym relacjonują wyniki doświadczenia.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Jak wyglądały i co przyniosły badania nad żurawiną

Do tego badania zaproszono osoby w wieku od 50 do 80 lat, u których nie stwierdzono wcześniej problemów z pamięcią. Uczestnicy doświadczenia nie mogli też przyjmować określonych leków na poprawę funkcji poznawczych. Wykluczono ponadto osoby, które już spożywały duże ilości potraw zawierających flawonoidy. Ostatecznie w badaniu wzięło udział 60 osób.

Wolontariusze poddani zostali testom oceniającym ich zdolności poznawcze, przeszli badanie moczu i krwi oraz badanie fizykalne. Ponadto wykonano u nich rezonans magnetyczny głowy. Po tym wszystkim uczestnicy eksperymentu przez 12 tygodni zjadali po dwie saszetki dziennie liofilizowanego proszku żurawinowego. Była to dawka odpowiadająca mniej więcej jednej filiżance świeżej żurawiny. W grupie znalazły się też osoby, które dostawały placebo. Na koniec wolontariusze ponownie przeszli badania. Specjalne testy oceniały pamięć, funkcje poznawcze oraz orientację przestrzenną badanych. Ponownie wykonano rezonans magnetyczny i zbadano krew.

Po 12 tygodniach takiej intensywnej żurawinowej diety u uczestników eksperymentu odnotowano poprawę wzrokowej pamięci epizodycznej (pamięć odnosząca się do wspomnień). Ponadto u osób regularnie jedzących żurawinę rezonans magnetyczny wykrył zwiększony przepływ krwi w trzech obszarach mózgu (badano 81 miejsc, pozytywne zmiany zaobserwowano w prawej korze śródwęchowej, obszarze półleżącym i w jądrze ogoniastym). Naukowcy zaobserwowali ponadto znaczny spadek stężenia cholesterolu LDL ("zły" cholesterol) w grupie spożywającej żurawinę.

Nie było natomiast różnic pomiędzy grupą jedzącą żurawinę a grupą placebo, jeżeli chodzi o poziom BDNF (białko wydzielane przez neurony, które należy do czynników wzrostu nerwów). U uczestników eksperymentu nie zaobserwowano też zmian w pamięci roboczej ani w funkcjonowaniu poznawczym (są to złożone procesy umysłowe potrzebne do działania ukierunkowanego na cel).

Innymi słowy, w żurawinie (i zapewne w innych podobnie zabarwionych owocach) znajdują się związki, które wspierają pamięć.

Starzenie się jest silnie związane z pogorszeniem funkcji poznawczych i uważa się, że modyfikowalne czynniki ryzyka, takie jak dieta, chronią przed tym procesem. Poszczególne składniki diety, a w szczególności owoce bogate w (poli)fenole, takie jak jagody, są coraz częściej uznawane za takie, które chronią przed neurodegeneracją związaną z wiekiem

- piszą autorzy badania.

Źródła: Frontiers in Nutrition, MedicalNewsToday

Więcej o: