Niedożywienie, czyli co?

Od tego co, jak i ile jemy zależy nie tylko nasz stan zdrowia, ale samopoczucie i wygląd. Wskutek choroby, nieracjonalnego odchudzania pojawia się niedożywienie. Stan ten obserwuje się również u osób walczących z otyłością bądź nadwagą.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Według utartego i powszechnie przyjętego toku myślenia niedożywienia idzie w parze z niedowagą. Nie jest to jednak do końca prawda. Z punktu widzenia medycyny i dietetyki wyróżniamy dwa typy niedożywienia: ilościowe i jakościowe. Pierwsze rzeczywiście jest powiązane z brakiem pożywienia lub niezaspokojeniem zwiększonego zapotrzebowania energetycznego (np. wynikającego z choroby lub braku dostępu do wystarczającej ilości pokarmu), co prowadzi do spadku masy ciała.

Niedożywienie jakościowe, które możemy zaobserwować m.in. u osób otyłych, dotyczy niezaspokojonego zapotrzebowania na konkretne składniki odżywcze. U osób otyłych najczęściej występują groźne dla zdrowia, niedobory witamin (głównie D, E, B6, C) mikro i makroelementów (żelaza, wapnia, magnezu, cynku, selenu), nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niedobory są związane z zaburzeniami wchłaniania, niezdrową, ubogą (chociaż często wysokokaloryczną) dietą, nieracjonalnym odchudzaniem. Niektóre niedobory nasilają problem otyłości, np. zaburzając łaknienie (chrom, magnez), niemal wszystkie wpływają negatywnie na stan zdrowia, wygląd, nastrój, kondycję. Z czasem prowadzą do poważnych problemów zdrowotnych.

Czym to grozi?

Niezależnie od rodzaju niedożywienia brak odpowiedniej ilości substancji odżywczych może bardzo poważnie zakłócić funkcjonowanie niektórych narządów wewnętrznych. Bez odpowiedniej terapii prowadzi do niedokrwistości, demineralizacji kości, co wiąże się ze skłonnością do złamań, osłabienia odporności, podatności na infekcje, dłuższego gojenie się ran oraz znacznego osłabienia mięśni, również oddechowych.

Leczenie

Walka z chorobą wymaga czasu i powinna odbywać się pod okiem specjalistów. W pierwszym etapie bardzo ostrożnie i początkowo w niewielkich dawkach wprowadza się brakujący w diecie składnik. Sam jadłospis powinien być lekkostrawny, a posiłki małe, ale częste. Wracającym do zdrowia pacjentom zleca się unikanie ostrych i pikantnych potraw. W skrajnych przypadkach gdy samodzielna modyfikacja sposobu jedzenia nie jest możliwa przez samego pacjenta stosuje się karmienie dożylne.

Czytaj także:

ABC nadwagi i otyłości

Paradoks otyłości, czyli moje zdrowie chroni tkanka tłuszczowa

Choroba Dercuma

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

Witamina B6 w zastrzykach

Więcej o: