Dieta wątrobowa jest odpowiednia nie tylko dla osób cierpiących na schorzenia wątroby, albo dla tych, którzy właśnie jakieś pokonali - dieta powinna być stosowana również wówczas, gdy żyje się w stresie i niezdrowo odżywia. Wątroba ciężko przechodzi podobne okresy, zatem warto zapewnić jej rekonwalescencję i pomóc w regeneracji.
Dieta wątrobowa polecana jest osobom, które:
Jak widać, dieta wątrobowa jest zalecana nie tylko osobom chorym, ale i tym, którzy chcą się ustrzec podobnych chorób w przyszłości.
Co powinien zrobić człowiek, któremu zalecona została dieta wątrobowa? Jadłospis warto ustalić w porozumieniu z lekarzem lub dietetykiem, którzy będą dbać o to, aby w menu chorego znalazło się wyłącznie to, co służy wątrobie. Na podstawie tych wytycznych można w sieci znaleźć mnóstwo ciekawych przepisów, które zapewnią różnorodność i dobry bilans diety.
Powinno się zjadać przede wszystkim te produkty, które są możliwie jak najmniej przetworzone. Zaleca się również spożywać dania gotowane (w wodzie lub na parze), albo duszone. Wszystko powinno być świeże - chora wątroba ma bowiem problem z usuwaniem toksyn z organizmu i lepiej poradzi sobie z lekkimi, świeżymi pokarmami. One same będą swoistą odtrutką dla niej. Unikać trzeba dań odgrzewanych - będą dodatkowym obciążeniem dla wątroby.
Przepisy diety wątrobowej powinny uwzględnić nie tylko zalecenia co do spożycia konkretnych pokarmów, lecz również przeciwwskazania do stosowania innych. I tak osoby pozostające na diecie wątrobowej powinny unikać między innymi:
Na początkowym etapie diety pewną trudnością może być spamiętanie wszystkich zaleceń, dlatego warto powiesić kartkę ze stosownymi instrukcjami w widocznym miejscu w kuchni (na przykład na lodówce) i mieć ją przy sobie na zakupach.
Dobrze jest opracować sobie wcześniej plan żywienia - i w ten sposób działa wiele osób, bez względu na to na jaką dietę przechodzą.
Gdy komuś została zalecona dieta wątrobowa, jadłospis tygodniowy może wyglądać mniej więcej tak:
Wiele osób zastanawia się nad tym, czy dieta wątrobowa może być stosowana w ciąży - w końcu kobiety ciężarne również mogą narzekać na swoją wątrobę i również mogą preferować dania lekkostrawne. Okazuje się, że w niektórych przypadkach dieta wątrobowa jest w ciąży wręcz zalecana - jeśli pacjentka cierpi na cholestazę (pojawia się wtedy, gdy we krwi oraz w tkankach zwiększa się stężenie kwasów żółciowych). Cholestaza ciążowa nie jest niebezpieczna dla kobiety, jednak może być groźna dla dziecka - jest więc poważną komplikacją. Taką pacjentkę musi więc indywidualnie prowadzić lekarz - może okazać się konieczne pozostanie w szpitalu.
Dieta wątrobowa w ciąży wygląda tak samo, jak w każdym innym przypadku - należy zjadać potrawy lekkostrawne, a unikać przede wszystkim potraw tłustych.
To również może cię zainteresować:
Jak czytać i rozumieć próby wątrobowe (AlAT, AspAT)?
Siedem rzeczy, które naprawdę warto zrobić dla wątroby, gdy chcesz o nią dbać
Pęcherzyk żółciowy na straży żółci. Budowa, funkcje i choroby pęcherzyka żółciowego