Lekarz: herbata z cytryną może szkodzić zdrowiu. Wszystko zależy od sposobu parzenia [WYJAŚNIAMY]

Cytryna w herbacie zmienia jej smak, ale też właściwości - niekoniecznie na lepsze. Dodana w trakcie parzenia podwyższa poziom aluminium w napoju do poziomu, który ma niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie.

Czarna herbata naturalnie zawiera w liściach niewielką ilość aluminium, czyli glinu (ok. 1,6 mg na litr), który w tak niskim stężeniu nie jest niebezpieczny dla zdrowia, a do tego nie rozpuszcza się w wodzie.

Sytuacja ulega jednak zmianie, kiedy do naparu, w którym nadal znajdują się fusy albo torebka, dodaje się cytrynę. W wysokiej temperaturze parzenia wytrąca się rozpuszczalny w wodzie cytrynian glinu, którego ilość przekracza dopuszczalne normy dziennego spożycia i może w późniejszym życiu przyczynić się do zachorowania na alzheimera.

Proste rozwiązanie

Rozwiązaniem jest dodawanie cytryny do herbaty już po usunięciu z niej fusów lub torebki, co w programie "Zdrowie TVN" obrazowo wyjaśnia specjalista od chorób wewnętrznych, doktor Krzysztof Łabuzek.

- Glinu w herbacie parzonej z cytryną jest czterokrotnie więcej niż w takiej, która została przygotowana we właściwy sposób. Przeliczając na kilka herbat pitych dziennie dawka glinu zawarta w herbacie, którą zakwasiliśmy cytryną już po wyciągnięciu torebki jest jak najbardziej dopuszczalna - mówi.

Zobacz też:

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

O jakiej porze się kochać, kiedy chodzić do dentysty, a kiedy spać, czyli harmonogram dobowy twojego ciała

Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!

Więcej o: