Ginsenozydy - działanie i właściwości

Saponiny to pochodne cukrów, które najczęściej pozyskiwane są z roślin. Stosowanie tych związków chemicznych ma na celu usprawnienia metabolizmu oraz wzmocnienie odporności. Do grupy tych substancji należą ginsenozydy, wytarzane z liści bądź korzeni żeń - szenia.

Obecność ginsenozydy w organizmie pozwala hemoglobinie przyłączyć więcej cząsteczek tlenu, dzięki temu poszczególne narządy i każda komórka są znacznie lepiej dotlenione.

Lepsze dotlenienie przekłada się na sprawność fizyczną oraz intelektualną. Dlatego żeń-szeń na dobre zagościł w suplementach diety przeznaczonych dla sportowców czy osób muszących utrzymać przez dłuższy czas skupienie i jasność umysłu.

Ginsenozydy mają bardzo korzystny wpływ na układ immunologiczny. Sprawiają, ze staje się bardziej odporny na infekcje zarówno bakteryjne, jak i wirusowe. Chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolno rodników.

Obecność w diecie żeń - szenia, a przede wszystkim występujących w nim saponin ma szczególne znaczenie dla sportowców. Pozwala on nie tylko poprawić wydolność, ale znacznie przyspieszyć regenerację po dużym wysiłku fizycznym.

Przypisuje im się zdolność łagodzenia objawów stresu oraz usprawnienia funkcji seksualnych, zwłaszcza u tych osób, które borykają się z różnego typu zaburzeniami.

Więcej o: