Warzyw nie powinniśmy sobie żałować. Nie dość, że w większości są niskokaloryczne, to jeszcze dostarczają cennych składników mineralnych i witamin. "Zakłada się, że powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw dziennie. Jedna porcja nie zawsze oznacza jedną sztukę. Wyznacznikiem jest gęstość energetyczna warzywa" - mówi Aleksandra Kilen-Zasieczna, dietetyczka z Poradni Dietetycznej "JeszFresh" w Warszawie. Jak to wygląda w praktyce?
Jedna porcja warzyw to przykładowo:
- 1 mała sztuka cukini lub bakłażana
- 1 spory pomidor
- 1/3 dużego brokuła
- 2, 5 dużej marchwi
- 3 łyżki kukurydzy konserwowanej.
Dopiero zjedzenie wszystkich wyżej wymienionych warzyw w podanych ilościach zaspokoi zapotrzebowanie organizmu na jeden dzień. Nie jesteś w stanie wmusić w siebie takich ilości? "Warzywa można przyjmować w postaci soków warzywnych czy zup"- doradza dietetyczka. Tak naprawdę w większości przypadków wystarczy zjeść większy talerz zupy warzywnej i wypić szklankę soku pomidorowego i warzywa mamy z głowy.
Bądź z nami na Facebooku! Dołącz do zdrowia
![]() |
![]() |
![]() |
Russell Hobbs Cook Home Dam... | MOHA Pela 45716 | Spectrum Obieraczka do warz... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Owoce, choć bardzo zdrowe, są bardziej kaloryczne niż warzywa. Są też źródłem cukru, dlatego należy sięgać po nie z pewnym umiarem. "Najlepiej spożywać 2-3 porcje owoców dziennie" - mówi dietetyczka, po czym dodaje, że jej zdaniem lepiej pozwolić sobie na 3, nie 2 porcje. Dlaczego? "Dzięki owocom zaspokajamy apetyt na słodkie i rzadziej sięgamy po słodycze" - tłumaczy. Ile owoców jest w jednej porcji?
Jedna porcja to przykładowo:
- 1 jabłko lub gruszka
- pół banana
- 2 suszone morele
- 1 łyżka rodzynek
- szklanka drobnych owoców: jagód, poziomek
Wśród owoców nie ma takich, których powinno się unikać. Z czystym sumieniem możemy sięgać po wszystkie.
![]() |
![]() |
![]() |
AMBITION SALATERKA SZKLANA ... | Inter-Deco Prostokątna pate... | Silit Obieraczka 0020712401 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
"Jeśli chodzi o mięso i ryby, zaleca się spożywanie 1 porcji dziennie" - mówi Aleksandra Kilen-Zasieczna. Czyli ile?
Jedną porcję stanowią np.:
- kawałek wołowiny wielkości mniej więcej talii kart (120 - 150g)
- 1 pierś z kurczaka
- 9 plastrów polędwicy sopockiej
- 1 kabanos
- 1 dzwonko łososia
Im produkt chudszy, tym więcej możemy go spożyć.
Jeśli na śniadanie jesz 2 parówki, na obiad sporego kotleta schabowego, na kolacje kanapki z pasztetem, a w międzyczasie przegryzłeś 2 kabanosy, to wiedz, że właśnie wyzerowałeś konto na produkty z tej grupy przewidziane na cały tydzień. Jeśli natomiast jesz tak dzień w dzień, to przekraczasz normę 7-krotnie.
Mięso i ryby można zastąpić strączkami. Jako jedną porcję uznaje się np. 1/4 szklanki suchej białej fasoli czy 2 szklanki konserwowanego groszku zielonego. "Jeśli jednak chcielibyśmy jako zamiennik spożyć fasolkę szparagową, musielibyśmy jej zjeść aż 3 talerze" - dodaje Kilen-Zasieczna.
Zamiennikiem mogą być również jajka. W ramach jednej porcji przewiduje się dwa. Choć jak zaznacza dietetyczka, można sobie tu pozwolić na pewną swobodę i dodać jajka do menu, mimo zaliczonej już jednej "mięsnej" porcji.
Ponieważ, tak jak zaznaczyliśmy wcześniej, wielkość porcji ustala się indywidualnie pod konkretną osobę, można założyć, że jeśli jesteś rosłym mężczyzną, przysługuje ci nieco więcej. Jeśli zaś drobną, prowadzącą siedzący tryb życia kobietą - nieco mniej. Dotyczy to zresztą wszystkich opisanych grup produktów.
![]() |
![]() |
![]() |
BRABANTIA Nóż do mięsa 5000... | Gefu Otwieracz do konserw 1... | Wojdrew Deska do ryb 00479 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Produkty zbożowe dostarczają organizmowi węglowodanów, które zapewniają energię do funkcjonowania. Najlepiej jeśli sięgamy po te złożone - pełnoziarniste, dlatego że czerpiemy z nich nie tylko siłę, ale także błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dostarczy ich m.in. pełnoziarniste pieczywo, otręby, brązowy ryż.
Jedna porcja produktów zbożowych to przykładowo:
- 1 kromka chleba
- pół bułki
- 2- 3 łyżki płatków owsianych lub musli
- 1,5 łyżki makaronu
![]() |
![]() |
![]() |
Gerlach NÓŻ DO CHLEBA 956 | Wojdrew Deska do krojenia c... | Camry CR 6012 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Produkty mleczne stanowią stosunkowo dobre źródło wapnia odpowiedzialnego za mineralizację kości i zębów. W zupełności wystarczy, jeśli spożyjemy ich 2 porcje. Co to oznacza w praktyce?
Jedną porcję stanowi przykładowo:
- serek wiejski lekki (120 g)
- szklanka mleka półtłustego
- kubek jogurtu naturalnego
- 2 plastry sera żółtego
"Najlepiej jeśli sięgamy po półtłuste produkty mleczne, a unikamy tych pełnotłustych i słodkich smakowych" - radzi Aleksandra Kilen-Zasieczna.
![]() |
![]() |
![]() |
DREWNIANA DESKA DO SERA - Z... | Nóż do sera Stelton | Sagaform Deska do sera ze s... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Nie jest prawdą, że powinniśmy wyeliminować z diety wszelkie tłuszcze. Dzięki dodatkowi tłuszczu lepiej przyswoją się witaminy i składniki mineralne z warzyw. Poza tym same w sobie są źródłem cennych składników odżywczych. Sekret tkwi w umiarze. Oprócz dobrych tłuszczów zawartych w innych produktach, takich jak ryby, przysługuje nam dodatkowy limit w postaci 1 porcji. Co może się na nią składać?
Przykładowa jedna porcja tłuszczów to:
- 1,5 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki margaryny
Poza wyżej wymienionymi do spożytkowania przypada nam także 1 porcja orzechów dziennie. Można je spożyć np. w ramach drugiego śniadania lub potraktować jako dodatek do sałatek czy makaronów.
Jako jedną porcję należy traktować:
- 17 sztuk migdałów
- 5 sztuk orzechów włoskich
- 2- 3 łyżki słonecznika
Uwaga! Dokładna wielkość zalecanych porcji jest kwestią indywidualną, zależną m. in. od masy ciała, wzrostu czy płci.
Podane w tekście porcje dotyczą osób, które jedzą produkty ze wszystkich grup. W przypadku np. wegetarian czy osób z alergią (m.in. na mleko krowie) wyglądają one nieco inaczej.
Dziękujemy za pomoc w realizacji materiału Poradni Dietetycznej "JeszFresh" w Warszawie