Maso kakaowe - smaczny kosmetyk

Niegdy odpad w procesie produkcji kakao, a dzi jeden z cenionych tuszczw rolinnych. Znajdziemy go nie tylko w czekoladzie, ale take sporej iloci kosmetykw i niektrych produktach leczniczych. Zobacz do czego si przyda.

Maso kakaowe (znane take jako olej kakaowy) to tuszcz rolinny, otrzymywany z dojrzaych owocw kakaowca waciwego. Aby je pozyska, owoce najpierw poddaje si fermentacji. W jej wyniku otrzymuje si ziarna, ktre nastpnie toczy si na ciepo. Po zebraniu tuszczu pozostaje z nich tzw. kuch, z ktrego nastpnie wytwarza si kakao w proszku. Za ojca tej metody pozyskiwania kakao i tuszczu kakaowego uznawany jest holenderski chemik Coenraad Johannes van Houten - zaoyciel istniejcej do dzi firmy Van Houten, produkujcej wysokiej jakoci napoje czekoladowe.

W czekoladzie, kosmetykach, czopkach i perfumach

Maso kakaowe to jednak nie tylko produkt uboczny produkcji kakao. Przede wszystkim nadaje si do jedzenia. To na jego bazie powstaje czekolada - take biaa, w ktrej maso jest jedynym skadnikiem pochodzcym z kakaowca.

Olej kakaowy, tak jak maso shea, ma sta konsystencj, jednak rozpuszcza si pod wpywem kontaktu ze skr. Z tego powodu przydaje si w farmacji, szczeglnie do wyrobu czopkw i globulek. Znajdziemy go take w wielu kosmetykach, ktre maj zadba o kondycj skry (takich jak odywczy balsam czy krem), mydach oraz kosmetykach kolorowych, np. szminkach.

Maso rafinowane mona wykorzysta ponadto do wyrobu perfum. Ze wzgldu na zdolno pochaniania zapachw nadaje si do tzw. enfleurage a froid - metody otrzymywania olejkw eterycznych z delikatnych kwiatw. Ich patki lub inne pachnce czci umieszcza si w tuszczu przez wiele dni, a do cakowitego nasycenia go zapachem, uzyskujc w ten sposb pomad, z ktrej nastpnie - przy uyciu alkoholu - wytwarza si tzw. absolut. Wspczenie metod t niemal zupenie porzucono, przede wszystkim ze wzgldu na wysokie koszty.

Naturalny kosmetyk

Maso kakaowe to przede wszystkim sprzymierzeniec przesuszonej skry. Podobnie jak wikszo olejw rolinnych, doskonale natuszcza, zapobiegajc utracie wody, a przy tym dobrze si wchania, nie pozostawiajc tustej warstwy. Nadaje si zarwno do skry normalnej, wraliwej, jak i naczynkowej. Zwaszcza zim, kiedy niekorzystne warunki atmosferyczne oraz klimatyzacja przyczyniaj si do pogorszenia jej kondycji. Aby pomogo, wystarczy niewielk ilo rozgrza w doniach, a nastpnie wsmarowa w wybrany obszar ciaa.

Tuszcz ten przyda nam si rwnie latem. Czsto wchodzi bowiem z skad preparatw przeznaczonych do nakadania przed i po opalaniu, przede wszystkim jako produkt poprawiajcy koloryt skry (czytaj take: Zdrowa opalenizna? To moliwe!). Waciwoci takie zawdziczamy m.in. zawartoci witaminy K, ktra uywana jest zewntrznie w celu zmniejszania zaczerwienienia oraz widocznoci pajczkw, drobnych wyleww czy siniakw.

Podobnie jak maso shea czy olej makadamia, maso kakaowe bywa rwnie pomocne w zwalczaniu rozstpw. Pomoe zatem kobietom w ciy, ktrych skra - szczeglnie na brzuchu - potrzebuje dodatkowego wsparcia. Z kolei ze wzgldu na zawarto przeciwutleniaczy przyda si w walce z procesami starzenia, a wic i do cery dojrzaej.

Maso kakaowe sprawdza si rwnie w aromaterapii. Samo w sobie ma bowiem lekki czekoladowy smak i aromat. Masa z jego dodatkiem nie tylko odywi skr i odpry, ale rwnie ukoi zmysy. Uwaga - cho maso kakaowe rzadko wywouje reakcje alergiczne, przed jego naoeniem na wiksze partie ciaa, warto dzie wczeniej wyprbowa je na niewielkim fragmencie skry.

Czytaj rwnie:

Siniaki bez wyranej przyczyny - trzeba si martwi?

Masa szyty na miar - dobierz go do potrzeb

Celuj w zmarszczki - proste sposoby, aby skra duej zachowaa modo

Jak si z nim obchodzi?

Ze wzgldu na swj skad, maso kakaowe - zwaszcza to rafinowane - jest dosy trwae. Jeli bdziemy si z nim odpowiednio obchodzi, tzn. trzyma je w szczelnym opakowaniu, chronic przed oddziaywaniem promieni sonecznych, nie straci swoich waciwoci nawet przez 5 lat. To cakiem niele, bo nie naley do najtaszych. Cena za porcj o wadze 50 g to 10 zotych (podobnie jak w przypadku oleju makadamia).

Jak odrni maso nierafinowane od rafinowanego? Pierwsze ma kremowy kolor i delikatny zapach kakao, podczas, gdy drugie pozbawione jest zazwyczaj zarwno koloru, jak i zapachu. Cho w nierafinowanym wicej jest substancji cennych dla naszej skry, rafinowane lepiej nadaje si do produkcji kosmetykw, poniewa nie zmienia ich zapachu, a przy tym jest trwalsze.

Kupujc maso kakaowe trzeba si przygotowa na to, e cho w kontakcie ze skr atwo si topi, w formie staej jest trudne do podzielenia, a take wyjcia z opakowania (niekiedy trzeba w tym celu uy ostrego noa). Korzystanie z niego mona sobie uatwi, topic tuszcz w kpieli wodnej, a nastpnie dodajc do niego okoo 10-20% innego, pynnego oleju rolinnego (polecamy np. bogaty w witamin E olej sonecznikowy). Aby uatwi sobie zadanie, mona naby maso w pastylkach, ktre atwo wyj z opakowania.

Docz do serwisu Zdrowie na Facebooku