Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Hemosyderoza to schorzenie charakteryzujące się nadmiernym gromadzeniem tzw. hemosyderyny, czyli żelaza znajdującego się w białkach. Najczęściej odkłada się ono w komórkach wątroby , śledziony lub mięśnia sercowego. W zależności od typu komórek, w których zalega żelazo wyróżnia się dwa rodzaje schorzenia - hemosyderoza układu makrofagów oraz hemosyderoza miąższowa.
W pierwszym przypadku choroba obejmuje wątrobę, śledzionę, szpik kostny lub węzły chłonne. Diagnozowana jest u osób z częstymi transfuzjami lub niedokrwistością. Miąższowa postać schorzenia dotyka przede wszystkim węzły chłonne, śledzionę, szpik, przysadkę, nadnercza , trzustkę, jądra, nerki, serce, skórę. Mimo upośledzenia przez długi czas funkcjonują niemal prawidłowo.
Hemosyderoza najczęściej dotyka osoby nie stosujące się do zasad zdrowego odżywiania, często sięgających po alkohol oraz chorujące na cukrzycę, niektóre nowotwory, przewlekłe stany zapalne, niedokrwistość. Najczęściej jednak jej wystąpienie łączone jest z częstymi transfuzjami.