To oczywiście normalne, że kupa brudzi, ale przede wszystkim wtedy, gdy ją dotkniesz lub w nią wdepniesz. Nie jest też dziwne, że troszeczkę umaże toaletę. Jeśli jednak jest tak lepka, że zostają duże kawałki lub wręcz całość, a to, co nie dotknęło ścianek, unosi się na powierzchni, coś jest nie tak. Prawidłowy stolec zdrowych ludzi nie jest ani za twardy (by mógł swobodnie opuścić twój organizm), ani za miękki, bo wówczas najpewniej proces pozyskiwania z pożywienia wszelkich cennych substancji nie przebiegł prawidłowo. Zaglądajcie do sedesu, bo wygląd kału to bezcenne źródło wiedzy o stanie zdrowia.
Generalnie jesteśmy w stanie ocenić, kiedy kupa jest prawidłowa. Jeśli jednak masz co do tego wątpliwości, w ocenie może pomóc bristolska skala uformowania stolca.
Trudno zakładać, że zbyt lepki stolec będzie prawidłowo uformowany. Najpewniej będzie piątką lub nawet szóstką, chociaż zdarza się, że jest tylko zbyt gruby. Z czym ta nadmierna kleistość się wiąże? Najpewniej z nadmiarem tłuszczu w kupie. Czasem może też oznaczać krew w stolcu. Ta nieraz zmienia kolor kału, ale nie musi. Stąd choćby konieczność wykonywania badań na krew utajoną.
Znaczenie ma nie tylko barwa i konsystencja. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym kompendium wiedzy o kupie:
Skąd za dużo tłuszczu w kale? Często to skutek naszych wyborów żywieniowych. Po obfitym, tłustym posiłku nadmiar tłuszczów może trafić do kupy. Stąd te brudne sedesy po uroczystościach rodzinnych.
Czasem takie stolce zdradzają problemy ze zdrowiem. Jeśli twoje kupy są:
to niewątpliwie masz stolce tłuszczowe, czyli zawierające sporo niestrawionego tłuszczu.
To wszystko zdarza po przejedzeniu, ale w przypadku problemu przewlekłego przyczyną może być chociażby:
Nie zwlekaj z wizytą u lekarza. Nie wierz, że sytuację opanujesz samodzielnie ziółkami. Oczywiście, bywa i tak, jednak, żeby się upewnić, najpierw wskazana jest pogłębiona diagnostyka.
Tłusty stolec może również świadczyć o wrzodach żołądka lub podrażnieniu przełyku, w przebiegu których może dojść do wewnętrznego krwawienia. Krew wymieszana z płynami trawiennymi sprawia, że stolec jest smolisty (czasem niemal czarny) i lepki. Kiedy krwawienie pochodzi z dolnego odcinka przewodu pokarmowego, w kupie pojawia się domieszka czerwonej krwi.
Niezależnie od tego, czy krew jest czarna (przetrawiona) czy czerwona i czy sam stolec się lepi, ewentualne krwawienie zawsze trzeba wyjaśnić. Przyczyna może być poważna, nie można samodzielnie wykluczyć nawet choroby nowotworowej. Nie ma powodu, by od razu panikować, bo zdarza się, że przyczyną niepokojącego zabarwienia finalnie okazują się zjedzone buraczki lub zapalenie hemoroidów. Często jednak pacjenci zgłaszają się do lekarza zbyt późno, przez lata lekceważąc sygnały płynące z sedesu.