Borówka amerykańska - korzyści zdrowotne jagód

Borówka amerykańska należy do owoców o najwyższej wartości antyoksydacyjnej. Zawiera wiele niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, w tym rozpuszczalny błonnik pokarmowy, minerały i witaminy.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Borówka amerykańska jest smaczna, zdrowa, zaliczana do tak zwanych superfoods, przy tym niskokaloryczna i odżywcza. Zatem ze wszech miar można ją polecić jako wartościowy i owoc wspierający nasze zdrowie. Istnieją nawet doniesienia, że regularne spożywanie borówek może zmniejszyć ryzyko demencji (badania prowadzono w University of Cincinnati, USA).

Pochodzi z Ameryki Północnej, a do Europy została sprowadzona w latach 30 XX wieku. Odmiany uprawne nazywa się też borówką wysoką. Ten krzew liściasty należy do rodziny Ericaceae z rodzaju Vaccinium

Mało kalorii, sporo składników odżywczych

Według danych Departamentu Rolnictwa USA w 100 gramach borówek znajdziemy:

  • węglowodany - 14,5 g, w tym 4 gramy błonnika
  • tłuszcz - 0,33 g
  • białko - 0,74 g

Witaminy:

  • witamina A - 54 jm (jednostka miary)
  • beta karoten - 32 μg (mikrogram)
  • luteina, zeaksantyna - 80 μg
  • tiamina (witamina B1) - 0,037 mg (miligram)
  • ryboflawina (witamina B2) - 0,041 mg
  • niacyna (witaminę B3) - 0,418 mg
  • kwas pantotenowy (witamina B5) - 0,124 mg
  • witamina B6 - 0,052 mg
  • folian (witamina B9) - 6 μg
  • witamina C - 9,7 mg
  • witamina E - 0,57 mg
  • witamina K - 13,3 μg

Ponadto borówka amerykańska zawiera niewielkie ilości minerałów, takich jak żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. 100 gramów borówki ma tylko 84 kilokalorie.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Owoce pełne przeciwutleniaczy

Jagody są pełne przeciwutleniaczy. nawet Właściwie można powiedzieć, że są "królem żywności przeciwutleniającej", jak piszą amerykańscy eksperci na łamach serwisu "Heathline". Wśród przeciwutleniaczy mamy polifenole, w tym głównie flawonoidy. Związki flawonowe są to organiczne związki chemiczne, które koncentrują się w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych. To one nadają im intensywny żółty kolor, chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego oraz atakami owadów i grzybów. 

Największe znaczenie jako przeciwutleniacze zdają się mieć antocyjany. Antocyjany, zwane też antocyjaninami, są to organiczne związki chemiczne z klasy flawonoidów. W świecie roślin związki te są bardzo powszechne i pełnią rolę barwnika, który w zależności od pH soku komórkowego może przybierać różne barwy. - W kwaśnym środowisku kwiaty i owoce barwią się na czerwono, w zasadowym natomiast na fioletowo lub niebiesko - wyjaśniają eksperci.

Wśród polifenolowych związków antocyjanidynowych wyróżniają się: kwas chlorogenowy, garbniki, mirycetyna, kwercetyna i kaempferol. Właściwości przeciwutleniające mają też takie związki, obecne w jagodach, jak karoten-ß, luteina i zeaksantyna.

Dlatego uważa się, że borówka amerykańska zmniejsza szkodzenia DNA, czyli chroni przed starzeniem się i rakiem. Dzieje się tak, ponieważ przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, bezpośrednich sprawców zniszczeń w DNA. Ponadto przeciwdziałają powstawaniu "złego" cholesterolu (LDL), chroniąc nas w ten sposób przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Borówki pomagają obniżyć ciśnienie krwi i na różne sposoby zapobiegają chorobom serca. Mogą też wspierać funkcje mózgu i poprawiać pamięci. Antocyjany znajdujące się w jagodach mają ponadto działanie przeciwcukrzycowe. Są też pomocne, gdy zmagamy się z infekcjami dróg moczowych, wspierają też regenerację mięśni po wysiłku fizycznym.

Badania przeprowadzone 2004 roku pokazały, że filiżanka jagód pochodzących z upraw zawiera 9019 przeciwutleniaczy. Borówki niskie (czyli dzikie) zawierają jeszcze więcej przeciwutleniaczy, łącznie 13 427 na filiżankę.

Źródła: bluberry.org, Cleveland Clinic, PubMed.gov,

Więcej o: