Liść i owoc morwy białej - czy przynoszą korzyści zdrowotne

Liść morwy białej wydaje się pomagać w pilnowaniu poziomu cukru we krwi. Pijemy go w postaci herbaty podczas posiłku. Suszone owoce morwy białej to także doskonałe uzupełnienie zdrowej diety.

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Morwa biała - co to za roślina, skąd przybyła

Morwa biała (Morus alba) to roślina znana medycynie naturalnej od stuleci. Ma naprawdę imponującą ilość składników odżywczych, zatem możemy śmiało dołączyć ją do naszego menu. Ponadto według kilku badań może nam przynieść pewne korzyści zdrowotne. Przede wszystkim wykazuje działanie antyrakowe (ale to nie znaczy, że leczy raka, tylko że zapobiega uszkodzeniom komórek), a ponadto obniża poziom cukru we krwi oraz zmniejsza stężenie cholesterolu, przede wszystkim trójglicerydów.

Morus alba pochodzi z Chin i Indii. Współcześnie morwę białą uprawia się w wielu regionach świata. To drzewo charakteryzujące się długimi liśćmi, kwiatami bez płatków i małymi jagodami w kolorze od białego do różowego. Liście morwy służą do karmienia jedwabników (ale także zwierząt hodowlanych).

W medycynie naturalnej wykorzystuje się owoce, a także liście, korę oraz korzeń morwy białej. Z owoców produkuje się soki, dżemy, a także herbaty owocowe oraz suszone przekąski.

Morwa biała - na co pomoże

Zacznijmy od tego, co znajduje się w składzie rośliny. Owoce morwy białej zawierają takie związki i minerały jak: białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witamina C, witamina A, oraz żelazo i wapń (najwięcej ma błonnika, witaminy C oraz żelaza).

Morwa biała - na co pomaga? Tutaj musimy sięgnąć do badań, które wskazały na kilka korzyści zdrowotnych tej rośliny (od razu zastrzeżenie - są to głównie badania na zwierzętach, zatem przy bezpośrednim przenoszeniu ich wyników na ludzi należy zachować umiar. Niemniej jednak sugerują pewne korzyści zdrowotne, które - nie bez racji - mogą się odnosić także do nas):

  • Dzięki obecności flawonoidów, alkaloidów oraz kwasów fenolowych morwa biała jest dobrym przeciwutleniaczem, co oznacza, że pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami DNA, a więc w pewnym sensie zapobiega nowotworom (w badaniu z 2021 r. związki wyizolowane z morwy białej hamowały rozrost komórek raka piersi u myszy). Inne badanie pokazało, że ekstrakt z korzenia blokuje podział komórek raka jelita grubego oraz przyspiesza śmierć komórek rakowych. Zbadano też możliwości leczenia raka okrężnicy i raka szyjki macicy wyizolowanymi z morwy białej składnikami (to były doświadczenia prowadzone na wyizolowanych komórkach w laboratorium, wykorzystujące wysoce skoncentrowane wyselekcjonowane składniki morwy). Nie mamy jednak danych o działaniu suplementów z morwy białej na ludzi.
  • Wydaje się także, że morwa biała obniża poziom cholesterolu we krwi i dobrze działa na serce. Doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach pokazały, że podawanie im wyciągu z morwy białej widocznie obniżyło poziom trójglicerydów we krwi (a dokładniej mówiąc, była to herbata z liści morwy). 
  • Morwa biała może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Badania, w którym 24 osoby z cukrzycą przyjmowały po 1000 mg ekstraktu z liści morwy 3 razy dziennie przez 3 miesiące, pokazały niższy poposiłkowy poziom cukru we krwi u uczestników doświadczenia.
Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Liść morwy białej - właściwości i dawkowanie

Liść morwy białej w postaci herbaty obniża poziom cukru we krwi - mówią badania prowadzone na niewielkiej co prawda grupie osób, ale dość obiecujące. Inne potencjalne właściwości liści z morwy białej obejmują:

  • zmniejszanie stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego
  • zapobieganie miażdżycy
  • wspieranie zdrowia wątroby
  • działanie przeciwnowotworowe
  • wsparcie podczas odchudzania się

Prawdopodobnie też liść z morwy białej zapobiega też przebarwieniom skórnym.

Nie ma oficjalnie zalecanej dawki, więc nie wiadomo, ile powinniśmy pić herbaty z morwy białej, aby uzyskać pożądany efekt. Jeśli chodzi o to, ile jeść morwy białej suszonej to większość producentów zaleca od 1000 do 3000 mg dziennie.

Morwa biała suszona - jak stosować

Zacznijmy od przeciwwskazań. Po pierwsze, morwa biała może wywołać reakcję alergiczną, ale zdarza się to rzadko (udokumentowano reakcję krzyżową z uczuleniem na pyłek brzozy). Poza tym, roślina uznawana jest za ogólnie bezpieczną i może być z powodzeniem dodawana do codziennej diety w celu jej urozmaicenia. 

Źródła: healthline.com

Więcej o: