Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Morwa biała (Morus alba) to roślina znana medycynie naturalnej od stuleci. Ma naprawdę imponującą ilość składników odżywczych, zatem możemy śmiało dołączyć ją do naszego menu. Ponadto według kilku badań może nam przynieść pewne korzyści zdrowotne. Przede wszystkim wykazuje działanie antyrakowe (ale to nie znaczy, że leczy raka, tylko że zapobiega uszkodzeniom komórek), a ponadto obniża poziom cukru we krwi oraz zmniejsza stężenie cholesterolu, przede wszystkim trójglicerydów.
Morus alba pochodzi z Chin i Indii. Współcześnie morwę białą uprawia się w wielu regionach świata. To drzewo charakteryzujące się długimi liśćmi, kwiatami bez płatków i małymi jagodami w kolorze od białego do różowego. Liście morwy służą do karmienia jedwabników (ale także zwierząt hodowlanych).
W medycynie naturalnej wykorzystuje się owoce, a także liście, korę oraz korzeń morwy białej. Z owoców produkuje się soki, dżemy, a także herbaty owocowe oraz suszone przekąski.
Zacznijmy od tego, co znajduje się w składzie rośliny. Owoce morwy białej zawierają takie związki i minerały jak: białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witamina C, witamina A, oraz żelazo i wapń (najwięcej ma błonnika, witaminy C oraz żelaza).
Morwa biała - na co pomaga? Tutaj musimy sięgnąć do badań, które wskazały na kilka korzyści zdrowotnych tej rośliny (od razu zastrzeżenie - są to głównie badania na zwierzętach, zatem przy bezpośrednim przenoszeniu ich wyników na ludzi należy zachować umiar. Niemniej jednak sugerują pewne korzyści zdrowotne, które - nie bez racji - mogą się odnosić także do nas):
Liść morwy białej w postaci herbaty obniża poziom cukru we krwi - mówią badania prowadzone na niewielkiej co prawda grupie osób, ale dość obiecujące. Inne potencjalne właściwości liści z morwy białej obejmują:
Prawdopodobnie też liść z morwy białej zapobiega też przebarwieniom skórnym.
Nie ma oficjalnie zalecanej dawki, więc nie wiadomo, ile powinniśmy pić herbaty z morwy białej, aby uzyskać pożądany efekt. Jeśli chodzi o to, ile jeść morwy białej suszonej to większość producentów zaleca od 1000 do 3000 mg dziennie.
Zacznijmy od przeciwwskazań. Po pierwsze, morwa biała może wywołać reakcję alergiczną, ale zdarza się to rzadko (udokumentowano reakcję krzyżową z uczuleniem na pyłek brzozy). Poza tym, roślina uznawana jest za ogólnie bezpieczną i może być z powodzeniem dodawana do codziennej diety w celu jej urozmaicenia.
Źródła: healthline.com