Więcej na temat ziołolecznictwa na głównej stronie Gazeta.pl
Cukrzyca to choroba wymagająca stałego monitorowania poziomu cukru we krwi. Oprócz leków czy innych terapii pomocne z walce z cukrzycą mogą być niektóre zioła i suplementy. W połączeniu ze zmianami w stylu życia i diecie, wybrane zioła łagodzą objawy choroby.
Wśród ziół i przypraw, które mają pomagać przy cukrzycy, przebadano takie rośliny jak aloes, ostropest plamisty, kozieradkę, gymnema sylvestre (gurmar), imbir, cynamon, gorzki melon (momordica charantia - przepękla, balsamka ogórkowata).
Ponadto jako rośliny obniżające poziom cukru we krwi wymienia się zwykle takie zioła jak: morwa biała, szałwia lekarska, mniszek lekarski, owoc jałowca, ziele rutwicy, pokrzywa, liście poziomki, kwiat bzu czarnego, liście borówki czernicy.
Ta dość popularna roślina domowa może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Należy jednak pamiętać, że nie każdy aloes, który znajdziemy w naszych domach, ma właściwości lecznicze. Z 360 uprawianych i znanych obecnie gatunków aloesu cechy prozdrowotne ma zaledwie 29. Najlepiej więc preparaty z aloesem kupować jednak w aptece.
Nad właściwościami aloesu pochyliło się już kilku naukowców. Badania z 2013 roku, a potem z 2016 roku sugerują, że aloes może pomóc w ochronie i naprawie komórek beta w trzustce (tam odbywa się produkcja insuliny), co wynika z właściwości antyoksydacyjnych aloesu. Ponadto wykazano, że aloes obniżył poziom cukru we krwi na czczo oraz hemoglobiny HbA1c (marker cukrzycy).
Kolejne badania potwierdziły korzystny wpływ aloesu na organizm. I tak, stwierdzono że aloes może pomóc w wydzielaniu insuliny, poprawić kondycję oraz liczbę komórek w trzustce zwanych wysepkami. Ponadto chroni przed cukrzycową chorobą nerek, depresją i lękiem poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego. Poprawia zdrowie oczu.
Miąższ aloesu można na przykład dodawać do sałatek czy smoothe, połykać tabletki z aloesem, kupione w aptece, a także wykorzystywać sok z rośliny. Jeżeli jesteśmy chorzy na cukrzycę, porozmawiajmy wcześniej z lekarzem prowadzącym, zanim rozpoczniemy tego typu kurację. Musi być bowiem skorelowana ze stosowanymi lekami.
Ostropest plamisty zawiera substancję biologicznie czynną o nazwie sylimaryna. Jest pozyskiwana z łupin nasiennych rośliny. Ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. A to oznacza, że to zioło może być pomocne w przypadku cukrzycy. Istnieją niewielkie co prawda badania, które mówią, że ostropest plamisty pomógł w obniżeniu poziomu glukozy we krwi.
Kozieradka pospolita (łac. Trigonella foenum-graecum L.), zwana też koniczyną grecką, bożą trawką lub greckim sianem, jest jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych. Kozieradka jest używana w kuchni jako przyprawa, na przykład do curry. Jednak kozieradka ma również pewne zastosowanie w lecznictwie. Ma bowiem właściwości łagodzące objawy choroby wrzodowej oraz obniża poziom cukru we krwi.
Kozieradka zawiera błonnik i związki chemiczne pomagające w trawieniu węglowodanów, w tym cukru. W 2015 roku podczas badań znaleziono dowody, że nasiona kozieradki mogą opóźniać lub zapobiegać cukrzycy typu 2. Kozieradkę można popijać (wyciąg) lub też zjadać zmielone na proszek nasiona.
Jest to zioło pochodzenia indyjskiego. Dosłowne tłumaczenie nazwy to "niszczyciel cukru". Mielone liście lub ekstrakt z liści działa pomocniczo w przypadku obu typów cukrzycy. Dowiedziono, że u osób regularnie przyjmujących wyciąg z gurmaru, doszło do obniżenia się poziomu cukru we krwi na czczo.
Imbir znany jest od tysięcy lat i znajduje zastosowanie w medycynie tradycyjnej do leczenia zaburzeń żołądkowych, a także w przypadku zapaleń. W 2015 roku badania pokazały, że imbir ma właściwości obniżające poziom glukozy we krwi (ale nie wpływa na poziom insuliny). Dlatego też mówi się, że imbir działa korzystnie w przypadku insulinooporności towarzyszącej cukrzycy typu 2.
Imbir dodajemy do herbaty, a także do potraw. Istnieje też suplement w postaci tabletek.
Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory drzew nazywanych cynamonowcami. Dodana do potraw powoduje, że mniej je słodzimy. Badania wykazały ponadto, że cynamon zmniejsza poziom glukozy, lipidów i tłuszczy we krwi. Ta przyprawa zawiera przeciwutleniacze, obniża ciśnienie krwi, poprawia trawienie. Same zalety. Zwykle zjadamy go w wypiekach, potrawach lub jako dodatek do napojów.
Inne nazwy to przepękla lub balsamka ogórkowata. Występuje w krajach tropikalnych i subtropikalnych. To roślina znana i ceniona w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej. Niedawno zbadano jej właściwości lecznicze. Naukowcy zaobserwowali, że u osób przyjmujących ekstrakt z gorzkiego melona przez 12 tygodni, obniżył się poziom glukozy we krwi na czczo.