Jakie są pierwsze objawy raka jelita grubego? 90 proc. przypadków dotyczy jednej grupy

Jak wynika ze statystyk, każdego roku u niemal 20 tys. mieszkańców Polski lekarze diagnozują raka jelita grubego. Żniwo, które zbiera ta choroba jest przerażające. Zaledwie 15 proc. osób, u których wykrywa się ten rodzaj nowotworu w zaawansowanym stadium, przeżywa dłużej niż 5 lat. Wyjaśniamy, jakie są pierwsze objawy tej choroby oraz kto zapada na nią najczęściej.

Więcej na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Rak jelita grubego to jeden z najbardziej podstępnych nowotworów. Potrafi rozwijać się nawet przez kilkanaście (!) lat, nie dając żadnych wyraźnych objawów. Dlatego tak ważne są badania profilaktyczne i niebagatelizowanie z pozoru błahych dolegliwości. Chorym często wydaje się, że przechodzą przez zatrucie pokarmowe lub po prostu cierpią na wzdęcia. 

Rak jelita grubego. Objawy

Nowotwór jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni i drugim, na który zapadają kobiety. Pacjenci często zgłaszają się do lekarza dopiero wtedy, gdy zauważą krew w stolcu, a objaw oznacza zazwyczaj, że choroba jest już w dość zaawansowanym stadium. Właśnie ze względu na to specjaliści zalecają regularne badania kontrolne, szczególnie osobom, które ukończyły 40. rok życia. Zwykła kolonoskopia może zadecydować o naszym dalszym życiu.  

Wśród objawów, które powinny nas zaniepokoić, znajdują się m.in.:

  • biegunki z silnymi gazami,
  • zaparcia,
  • zmiana kształtu stolca (pojawiają się cienkie, sierpowate stolce związane ze zwężeniem światła odbytu przez guz),
  • spadek ogólnej kondycji organizmu,
  • anemia,
  • podwyższona temperatura ciała,
  • krew w kale,
  • brak apetytu,
  • bóle w dolnych partiach brzucha,
  • nudności,
  • zmiana rytmu wypróżnień,
  • problemy z przełykaniem.

Te osoby chorują najczęściej

Wiadomo też, kogo w pierwszej kolejności dotyka rak jelita grubego. Aż 90 procent wykrytych przypadków tej choroby dotyczy osób powyżej 50 roku życia. Ponadto, jej pojawieniu się sprzyjają następujące czynniki:

  • nadwaga i otyłość,
  • zbyt mała aktywność fizyczna,
  • siedzący tryb życia,
  • nadużywanie alkoholu,
  • dieta uboga w warzywa i owoce,
  • zbyt duże spożycie mięsa (zwłaszcza smażonego czerwonego),
  • palenie papierosów,
  • cukrzyca,
  • wcześniejsza radioterapia w obrębie miednicy,
  • obciążenie genetyczne.

Co istotne, statystyki w przypadku osób, które zgłosiły się do onkologa w pierwszej fazie rozwoju choroby, nie są już tak tragiczne. Tacy pacjenci mają aż 90 proc. szans na wyleczenie.

Więcej o: