Powinniśmy przede wszystkim unikać tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Pamiętajmy, że oliwa z oliwek, olej z pestek winogron i słonecznika są znacznie zdrowsze od innych tłuszczów.
- Duszone dania mięsne gotuj dzień przed podaniem. Zyska- ją na smaku, bo będą miały czas się "przegryźć". Ponadto, jeśli wstawisz garnek na noc do lodówki, tłuszcz utworzy na powierzchni potrawy zwartą skorupę, którą bardzo łatwo ściągniesz przed podgrzaniem.
- Robiąc sosy do sałatek, używaj jogurtu naturalnego zamiast majonezu. Zainwestuj też w dobry ocet balsamiczny, który doskonale wzbogaca smak sałatek.
- Przygotowując piure ziemniaczane, używaj wyłącznie odtłuszczonego mleka, zrezygnuj zaś z masła. Do smaku dodaj musztardy i świeżo posiekanych ziół.
- Do makaronu, ryżu itp. przyrządzaj sosy raczej na bazie pomidorów niż śmietany czy sera.
- Nie lej oleju do potrawy prosto z butelki. Tzw. spryskanie sałaty olejem łatwo może skończyć się "utopieniem" jej w tłuszczu, zwłaszcza jeśli butelka nie ma aplikatora.
- Kup sobie dobrą patelnię (wok, stalową z grubym dnem lub teflonową). Na takiej można przygotować potrawę niemal bez tłuszczu. Steki najlepiej smaż na specjalnej patelni do grillowania - przed położeniem plastrów mięsa na patelni, posmaruj je pędzelkiem umoczonym w oleju.
- Staraj się zrezygnować z kotletów panierowanych, smażonych w głębszym tłuszczu. Lepiej wrzucaj małe kawałki mięsa (z dodatkiem warzyw) na niewielką ilość bardzo rozgrzanego oleju i krótko smaż, mieszając. Mięso przygotowane w ten sposób jest kruche i nie nasiąka tłuszczem.
- Zamiast szklić cebulę na oleju przed dodaniem jej do zupy lub innej potrawy, podgotuj ją w niewielkiej ilości bulionu z kostki rosołowej.
Gdy robisz zakupy
- Sprawdzaj wartość odżywczą produktu podaną na opakowaniu. W 100 g nie powinno się znajdować więcej niż 5 g tłuszczu.
- Wybieraj twarożki i jogurty naturalne o małej zawartości tłuszczu. Możesz lekko je do- sładzać miodem, syropem owocowym, a także wzbogacać świeżymi owocami. Pamiętaj, że gotowe jogurty smakowe, nawet niskotłuszczowe, zawierają sporo cukru, a więc są dość kaloryczne.
- Kupując ryby w puszce (np. tuńczyka, makrelę, sardynki), wybieraj te w zalewie naturalnej lub w pomidorach, a nie w oleju.
Wybieraj te najzdrowsze
- Tłuszcze jednonienasycone Najbogatsze źródła: oliwa z oliwek, olej z pestek winogron i z orzeszków ziemnych, oliwki, awokado. Jak działają? Pozwalają obniżyć poziom "złego" cholesterolu i zmniejszyć ryzyko miażdżycy.
- Tłuszcze wielonienasycone Najbogatsze źródła: makrela, łosoś, tuńczyk, pstrąg, orzechy włoskie, olej słonecznikowy, pestki słonecznika. Jak działają? Pomagają utrzymać właściwe ciśnienia krwi i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów.
- Tłuszcze nasycone Najbogatsze źródła: masło, smalec, produkty przetworzone, fast foody, słodycze, tłuste mięso. Jak działają? Podnoszą poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Zobacz także: Dieta Willeta - nowa piramida żywienia