Opiera się na potrawach, które zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz na sporej ilości świeżych warzyw i owoców. Zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia, korzystnie wpływa na skórę , a nawet potrafi obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Osoby na tej diecie rzadziej cierpią na depresję, są weselsze, łatwiej się im skupić. A wszystko zaczęło się od naukowych badań przeprowadzonych wśród Eskimosów w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Eskimosi żywili się tłustym, często surowym mięsem wielorybów i fok, a przy tym nie mieli pojęcia o istnieniu wielu chorób nękających Europejczyków i Amerykanów. Dietetycy uznali więc, że - po przeprowadzeniu kilku modyfikacji - można wykorzystać ich doświadczenia. Modyfikacje były konieczne, ponieważ w dobrej, zrównoważonej diecie konieczne są owoce i warzywa, które dostarczą naszemu organizmowi witamin i minerałów, antyoksydantów, błonnika i salicylatów. Te ostatnie poprawiają odporność i zwalczają przeziębienia; są np. w owocach jagodowych i suszonych, w herbacie.
Dieta omega 3 zakłąada, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Należy wybierać te z pierwszego tłoczenia na zimno, najlepsza jest oliwa i olej rzepakowy (nierafinowany). Zawierają wartościowe kwasy omega 3, antyoksydanty i można ich używać do gotowania i pieczenia. Nie poleca się smażenia, gdyż oleje te przypalają się już w niskiej temperaturze.
1. Jedz tłuste ryby morskie, na przykład łososia, tuńczyka, makrelę, śledzie.
2. Kupuj i jedz jak najwięcej warzyw o zielonych liściach.
3. Do gotowania, pieczenia i sałatek używaj oliwy extra virgin i oleju rzepakowego albo lnianego tłoczonego na zimno.
4. Jedz co najmniej siedem razy dziennie warzywa i owoce.
5. Jedz produkty zawierające wartościowe białko roślinne, m.in. groch, fasolę , orzechy .
6. Unikaj nasyconych kwasów tłuszczowych - jeśli jesz mięso, kupuj jak najchudsze, np. pierś indyka bez skóry.
7. Kupuj produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.
8. Unikaj olejów o wysokim stężeniu kwasów omega 6 - np. oleju kukurydzianego, słonecznikowego, sojowego.
9. Zrezygnuj z margaryny (w formie stałej i w płynie), nie kupuj fabrycznie produkowanych ciast i ciastek, chipsów, batoników, przekąsek etc.
10. Nie jedz produktów smażonych, zwłaszcza w głębokim tłuszczu.
Jeśli chcesz, aby dieta omega 3 nie tylko poprawiła stan twojego zdrowia, ale również była korzystna dla sylwetki, przestrzegaj poniższych zasad.
1. Jedz niewiele węglowodanów, wybieraj pełnoziarniste i razowe.
2. Nie jedz owoców, które zawierają duże ilości cukru, na przykład winogron.
3. Nie dosładzaj napojów.
4. Nie przesadzaj z ilością dostarczanych organizmowi tłuszczów. Bo olej rzepakowy jest na pewno korzystny dla twojego zdrowia, jednak jedna łyżka to aż 160 kcal i 18 g tłuszczu.
Dieta ta jest wskazana dla kobiet w ciąży, gdyż dobrze wpływa na rozwój mózgu i zmysłu wzroku dziecka. Kardiolodzy polecają ją osobom po zawale, gdyż ogranicza podobno ryzyko wystąpienia drugiego zawału, bardziej niebezpiecznego.
Co najmniej 3-4 razy w tygodniu na obiad jedz rybę, najlepiej duszoną (w warzywach, w sosie pomidorowym, musztardowym lub koperkowym), pieczoną albo grillowaną (w folii, z ziołami lub cebulą albo korzennymi przyprawami; można podać ją z cytryną), zapiekaną z ziemniakami, makaronem (to już nie dla tych, którzy muszą dbać o linię) albo jarzynami. Na śniadanie i kolację polecamy sałatki ze śledzi lub z tuńczyka (niewielkie porcje), ryby wędzone, ryby w galarecie.
Zobacz także: Liczysz do 12 i chudniesz Dieta dash
Mężczyzno, popraw swoją płodność dietą!
Pokłócisz się przez to jedzenie