Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Wilec ziemniaczany jak czasem nazywa się bataty to bylina, która doskonale czuje się w klimacie Ameryki Południowej i Środkowej. Może mieć rożne kształty (kulisty, owalny, podłużny), kolory (począwszy od białego, kremowego po pomarańczowy czy nawet fioletowy) oraz wielkość. Niektóre okazy osiągają wagę nawet 5 kg. Nadaje się do produkcji mąki, płatków czy alkoholu . Za jego słodki smak odpowiadają węglowodany, tj. skrobia i cukry proste. Mimo że uchodzi za egzotyczny odpowiednik europejskiego ziemniaka znacznie się od siebie różnią.
Wielkość jaką może osiągnąć warzywo jest wprost proporcjonalna do wartości odżywczych jakie posiada. Batat to przede wszystkim bogactwo białka, zwiera praktycznie wszystkie niezbędna dla ludzkiego organizmu aminokwasy. W zależności od odmiany mogą one stanowić niemal 10 proc. wszystkich cennych składników. Znaczną część stanowią tzw. aminokwasy egzogenne. To grupa białek, których ludzkie ciało nie może samo wytworzyć, ponieważ są niezbędne m.in. by utrzymać bilans wodny, regulować zawartość płynów w układzie krążenia oraz w komórkach, jak i poza nimi, muszą być dostarczone z pożywieniem. W batatach jest ich wyjątkowo dużo.
Po batata warto sięgnąć także ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe m.in. linolowy i linolenowy, ten ostatni bywa nazywany witaminą F.
Dodatkowo batat zawiera sporo związków mineralnych. W 100 g warzywa znajdziemy potas (ok. 373 mg), chlor (ok. 85 mg), fosfor (ok. 49 mg), wapń (ok. 30 mg), siarka (26 mg), magnez (24 mg), sód (13 mg), jod (4,5 mg), żelazo (0,8 mg). Dostarcza organizmowi również manganu, miedzi czy selenu, sa to jednak śladowe ilości.
Ze względu na obecność witaminy A, C , K oraz witamin z grupy B słodkie ziemniaki powinny znaleźć się w diecie osób z schorzeniami oczu czy chorobami cywilizacyjnymi, jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze.
Niecodzienne właściwości batatów warto docenić nie tylko ze względu na zawartość witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy (mają więcej karotenoidów niż dynia, brokuły czy szpinak). Niski indeks glikemiczny sprawia, że warzywo doskonale sprawdzi się w diecie diabetyka, pomaga bowiem ustabilizować poziom cukru we krwi i zmniejszyć insulinooporność.
Mimo że jest bardziej kaloryczny niż zwykły ziemniak (w 100 g mieści się ok. 85 kcal, w taka sama porcja ziemniaków ma ich 76 kcal) może stanowić doskonałą przekąskę dla chcących zgubić kilka zbędnych kilogramów, jak i tych zmagających się z otyłością czy znaczną nadwagą. Bataty zawierają sporo błonnika, dlatego ich regularne jedzenie usprawnia pracę układu pokarmowego, a tym zmniejsza się wchłanianie cukrów i tłuszczów.
Duża wartość potasu pomaga kontrolować gospodarkę wodno - elektrolitową organizmu, jednocześnie wspiera pracę serca oraz obniża ciśnienie.
Bataty zwierają sporo kwasu foliowego, który jest niezbędny nie tylko w procesie "produkcji" czerwonych krwinek. Jego niedobory mogą odbić się na funkcjonowaniu układu nerwowego, nie mogą o nim zapomnieć również kobiety w ciąży oraz dopiero planujące założenie rodziny. Braki kwasu foliowego mogą poważnie odbić się na zdrowiu dziecka.
Dzięki zawartości żelaza i wapnia krew prawidłowo krąży, a kości mają prawidłową gęstość, co chroni je przed osteoporozą.
Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń - szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych
Choroby, w których dieta jest lekiem
Orzeszki brazylijskie - nie tylko dla serca i pięknej skóry
Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm
Makroelementy i minerały niezbędne do życia
Partner - materiał Deska do krojenia szklana JOSEPH... Zestaw 5 noży kuchennych w... Nóż kuchenny GERLACH 15 cm...