Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Drugi pod względem popularności w naszym kraju olej słonecznikowy to cenne źródło witaminy E, nazywanej często witaminą młodości. Do czego będzie najlepszy?
Olej słonecznikowy to drugi (po oleju rzepakowym) najczęściej spożywany przez Polaków olej roślinny. Wytwarzany jest z nasion słonecznika, zarówno z wykorzystaniem metody tłoczenia na zimno, jak i rafinacji. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz łagodnym smakiem i zapachem.



Dla pięknej skóry

Spośród innych olejów wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy E, zwanej witaminą młodości lub urody, m. in. ze względu na właściwości opóźniające starzenie komórek. Choć za jej pomocą raczej nie uda nam się cofnąć czasu, to może ona sprawić, że nasza skóra stanie się bardziej gładka i elastyczna. Kiedy brak nam tej witaminy może za to być przesuszona i się łuszczyć.

Z tego powodu (a także ze względu na swój łagodny zapach) olej słonecznikowy będzie również doskonałą bazą dla wykorzystywanych podczas masażu olejków eterycznych. W skondensowanej formie nie wolno ich bowiem stosować bezpośrednio na skórę. Dopiero rozpuszczając kilka kropel olejku w klarownym oleju roślinnym, uzyskujemy mieszaninę, która nie tylko nie zaszkodzi, a wręcz zadba o naszą skórę: nawilży ją i odżywi.

Olej słonecznikowy najlepszy na zimno

W oleju słonecznikowym znajdziemy ponadto mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-6, zaś śladowe ilości - omega-3 (ich proporcje to około 136:1). Jak donoszą badacze, nadmierne spożywanie produktów bogatych w omega-6 przy jednoczesnym niedoborze omega-3, może sprzyjać rozwojowi nowotworów, np. raka piersi (szczególnie u kobiet po menopauzie) czy prostaty.

Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-6 (w szczególności zaś należącego do tej rodziny kwasu linolowego, który łatwo utlenia się w wysokich temperaturach) oleju słonecznikowego raczej nie powinniśmy stosować do smażenia. Podgrzany do temperatury ok. 170 stopni Celsjusza zaczyna bowiem dymić, a olej spalony, to olej bardzo niezdrowy (więcej na ten temat: Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze). Z powodzeniem możemy go jednak spożywać na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek czy surówek.

Dla zachowania właściwości, olej słonecznikowy tłoczony na zimno powinien być przechowywany w szklanej butelce w zaciemnionym miejscu, najlepiej w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Jego trwałość to zwykle około 3-6 miesięcy.

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!