Kapsaicyna, ogie prosto z natury

Nadaje ostry smak papryce chili, wchodzi w skad gazu pieprzowego, moe posuy do budowy broni chemicznej. Kapsaicyna, bo o niej mowa, znajduje zastosowanie rwnie w medycynie. Zdaniem specjalistw ma dziaanie przeciwblowe oraz przeciwzapalne. Szczegln uwag powinny na ni zwrci osoby dbajce o linie lub chcce pozby si, kilku zbdnych kilogramw.
Kapsaicyna to organiczny zwizek chemiczny, ktra odpowiada m. in. za ostry smak i pieczenie po zjedzeniu papryczki chili. Nie rozpuszcza si w wodzie , dlatego prba agodzenia wod, pieczenia po zjedzeniu produktu z kapsaicyn przynosi odwrotny skutek. Ulg przyniesie wypicie szklanki mleka, niewielka ilo alkoholu lub przepukanie ust olejem rolinnym.

Pochodne kapsaicyny obecne s rwnie w kurkumie , pieprzu czarnym oraz wikszoci ostrych przypraw korzennych.

Kapsaicyna dla zdrowia

Palce waciwoci tego zwizku organicznego oddziauj bezporednio na neurony ukadu nerwowego. Pieczenie i bl, ktre wywouj, przypominaj te, ktre towarzysza jedzeniu zbyt gorcych potraw. Kapsaicyna, przede wszystkim ta zawarta w poywieniu nie wywouje adnych skutkw ubocznych. Nie niszczy tkanek, a jedynie je pobudza.

Niektre badania przypisuj kapsaicynie waciwoci przeciwblowe oraz znieczulajce. Bardzo czsto stanowi skadnik maci i preparatw agodzcych ble staww oraz mini. Zawarty w nich ekstrakt pochodzi gwnie z papryki chili.

Kapsaicyna dla smaku

Ostry smak, ktry nadaje potrawom i rnego rodzaju produktom spoywczym zapewni jej stae miejsce w kulinarnym wiecie. Wykorzystywana jest nie tylko jako przyprawa, ale i barwnik. Bardzo czsto dodawana jest do zapiekanek z kurczakiem, krojonych i topionych serw. Stanowi rwnie skadnik rnego rodzaju zup, bywa te dodawana do karmy przeznaczonej dla drobiu.

Mimo e jest powszechnie stosowana to, w duych ilociach moe by bardzo niebezpieczna. Piekce waciwoci kapsaicyny wykorzystywane s w produkcji gazw pieprzowych oraz areozolach, moe rwnie stanowi jeden z elementw broni chemicznej. Na kapsaicyn szczeglnie powinny uwaa osoby z astm oskrzelow (naley unika kontaktu substancji z wraliwymi czciami ciaa). W duych ilociach substancja ta jest bardzo siln trucizn. Jej przedawkowanie powoduje sinienie skry oraz silne konwulsje. Na szczcie iloci kapsaicyny zawarte w poywieniu s tak mae, e zatrucia zdarzaj si niezwykle rzadko.

Dopuszczalne normy i bezpieczne dla czowieka stenie kapsaicyny okrela tzw. skala Scovielle'a (SHU). Suy ona do oceny ostroci danej przyprawy lub potrawy. W przypadku czystej kapsaicyny jej ostro ocenia si 15.000.000-16.000.000 SHU, gdy gaz pieprzowy ma zaledwie 5 000 000-5 300 000, sos Tabasco 2500-5000 SHU. Bezpieczna dla czowieka dawka nie powinna przekracza 1-2 miligramw na kilogram ywnoci.

Sposb na odchudzanie

Niektre badania naukowe przypisuj kapsaicynie oraz innym przyprawom korzennym waciwoci odchudzajce. Zdaniem badaczy kapsaicyna zawarta np. w papryce bardzo szybko rozgrzewa, dziki czemu organizm zmuszony jest do spalania dodatkowych kalorii. Pod jej wpywem metabolizm zwiksza si o ok. 10 proc. Dodatkowo, ta naleca do alkaloidw substancja znacznie zmniejsza uczucie godu. W podobny sposb dziaaj rwnie pieprz, kurkuma oraz imbir. Wicej o wpywie kapsaicyny na odchudzanie przeczytasz tutaj .

Chcesz si dowiedzie wicej, co Ci niepokoi, zapytaj lekarza



Czytaj take:

Suplementy diety nie pomagaj w odchudzaniu

Dieta beztuszczowa

Tych da unikaj za wszelk cen - liderzy zatru pokarmowych

Flawonoidy, samo dobro prosto z natury

Jesienne warzywa: co waciwie w nich siedzi?