Kapsaicyna, ogieñ prosto z natury
Nadaje ostry smak papryce chili, wchodzi w sk³ad gazu pieprzowego, mo¿e pos³u¿yæ do budowy broni chemicznej. Kapsaicyna, bo o niej mowa, znajduje zastosowanie równie¿ w medycynie. Zdaniem specjalistów ma dzia³anie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Szczególn± uwagê powinny na ni± zwróciæ osoby dbaj±ce o linie lub chc±ce pozbyæ siê, kilku zbêdnych kilogramów.
Kapsaicyna to organiczny zwi±zek chemiczny, która odpowiada m. in. za ostry smak i pieczenie po zjedzeniu papryczki chili. Nie rozpuszcza siê w
wodzie , dlatego próba ³agodzenia wod±, pieczenia po zjedzeniu produktu z kapsaicyn± przynosi odwrotny skutek. Ulgê przyniesie wypicie szklanki mleka, niewielka ilo¶æ alkoholu lub przep³ukanie ust olejem ro¶linnym.
Pochodne kapsaicyny obecne s± równie¿ w kurkumie , pieprzu czarnym oraz wiêkszo¶ci ostrych przypraw korzennych.
Kapsaicyna dla zdrowia
Pal±ce w³a¶ciwo¶ci tego zwi±zku organicznego oddzia³uj± bezpo¶rednio na neurony uk³adu nerwowego. Pieczenie i ból, które wywo³uj±, przypominaj± te, które towarzysza jedzeniu zbyt gor±cych potraw. Kapsaicyna, przede wszystkim ta zawarta w po¿ywieniu nie wywo³uje ¿adnych skutków ubocznych. Nie niszczy tkanek, a jedynie je pobudza.
Niektóre badania przypisuj± kapsaicynie w³a¶ciwo¶ci przeciwbólowe oraz znieczulaj±ce. Bardzo czêsto stanowi sk³adnik ma¶ci i preparatów ³agodz±cych bóle stawów oraz miê¶ni. Zawarty w nich ekstrakt pochodzi g³ównie z papryki chili.
Kapsaicyna dla smaku
Ostry smak, który nadaje potrawom i ró¿nego rodzaju produktom spo¿ywczym zapewni³ jej sta³e miejsce w kulinarnym ¶wiecie. Wykorzystywana jest nie tylko jako przyprawa, ale i barwnik. Bardzo czêsto dodawana jest do zapiekanek z kurczakiem, krojonych i topionych serów. Stanowi równie¿ sk³adnik ró¿nego rodzaju zup, bywa te¿ dodawana do karmy przeznaczonej dla drobiu.
Mimo ¿e jest powszechnie stosowana to, w du¿ych ilo¶ciach mo¿e byæ bardzo niebezpieczna. Piek±ce w³a¶ciwo¶ci kapsaicyny wykorzystywane s± w produkcji gazów pieprzowych oraz areozolach, mo¿e równie¿ stanowiæ jeden z elementów broni chemicznej. Na kapsaicynê szczególnie powinny uwa¿aæ osoby z astm± oskrzelow± (nale¿y unikaæ kontaktu substancji z wra¿liwymi czê¶ciami cia³a). W du¿ych ilo¶ciach substancja ta jest bardzo siln± trucizn±. Jej przedawkowanie powoduje sinienie skóry oraz silne konwulsje. Na szczê¶cie ilo¶ci kapsaicyny zawarte w po¿ywieniu s± tak ma³e, ¿e zatrucia zdarzaj± siê niezwykle rzadko.
Dopuszczalne normy i bezpieczne dla cz³owieka stê¿enie kapsaicyny okre¶la tzw. skala Scovielle'a (SHU). S³u¿y ona do oceny ostro¶ci danej przyprawy lub potrawy. W przypadku czystej kapsaicyny jej ostro¶æ ocenia siê 15.000.000-16.000.000 SHU, gdy gaz pieprzowy ma zaledwie 5 000 000-5 300 000, sos Tabasco 2500-5000 SHU. Bezpieczna dla cz³owieka dawka nie powinna przekraczaæ 1-2 miligramów na kilogram ¿ywno¶ci.
Sposób na odchudzanie
Niektóre badania naukowe przypisuj± kapsaicynie oraz innym przyprawom korzennym w³a¶ciwo¶ci odchudzaj±ce. Zdaniem badaczy kapsaicyna zawarta np. w papryce bardzo szybko rozgrzewa, dziêki czemu organizm zmuszony jest do spalania dodatkowych kalorii. Pod jej wp³ywem metabolizm zwiêksza siê o ok. 10 proc. Dodatkowo, ta nale¿±ca do alkaloidów substancja znacznie zmniejsza uczucie g³odu. W podobny sposób dzia³aj± równie¿ pieprz, kurkuma oraz imbir. Wiêcej o wp³ywie kapsaicyny na odchudzanie przeczytasz tutaj .
Chcesz siê dowiedzieæ wiêcej, co¶ Ciê niepokoi, zapytaj lekarza
Czytaj tak¿e:
Suplementy diety nie pomagaj± w odchudzaniu
Dieta bezt³uszczowa
Tych dañ unikaj za wszelk± cenê - liderzy zatruæ pokarmowych
Flawonoidy, samo dobro prosto z natury
Jesienne warzywa: co w³a¶ciwie w nich siedzi?
Pochodne kapsaicyny obecne s± równie¿ w kurkumie , pieprzu czarnym oraz wiêkszo¶ci ostrych przypraw korzennych.
Kapsaicyna dla zdrowia
Pal±ce w³a¶ciwo¶ci tego zwi±zku organicznego oddzia³uj± bezpo¶rednio na neurony uk³adu nerwowego. Pieczenie i ból, które wywo³uj±, przypominaj± te, które towarzysza jedzeniu zbyt gor±cych potraw. Kapsaicyna, przede wszystkim ta zawarta w po¿ywieniu nie wywo³uje ¿adnych skutków ubocznych. Nie niszczy tkanek, a jedynie je pobudza.
Niektóre badania przypisuj± kapsaicynie w³a¶ciwo¶ci przeciwbólowe oraz znieczulaj±ce. Bardzo czêsto stanowi sk³adnik ma¶ci i preparatów ³agodz±cych bóle stawów oraz miê¶ni. Zawarty w nich ekstrakt pochodzi g³ównie z papryki chili.
Kapsaicyna dla smaku
Ostry smak, który nadaje potrawom i ró¿nego rodzaju produktom spo¿ywczym zapewni³ jej sta³e miejsce w kulinarnym ¶wiecie. Wykorzystywana jest nie tylko jako przyprawa, ale i barwnik. Bardzo czêsto dodawana jest do zapiekanek z kurczakiem, krojonych i topionych serów. Stanowi równie¿ sk³adnik ró¿nego rodzaju zup, bywa te¿ dodawana do karmy przeznaczonej dla drobiu.
Mimo ¿e jest powszechnie stosowana to, w du¿ych ilo¶ciach mo¿e byæ bardzo niebezpieczna. Piek±ce w³a¶ciwo¶ci kapsaicyny wykorzystywane s± w produkcji gazów pieprzowych oraz areozolach, mo¿e równie¿ stanowiæ jeden z elementów broni chemicznej. Na kapsaicynê szczególnie powinny uwa¿aæ osoby z astm± oskrzelow± (nale¿y unikaæ kontaktu substancji z wra¿liwymi czê¶ciami cia³a). W du¿ych ilo¶ciach substancja ta jest bardzo siln± trucizn±. Jej przedawkowanie powoduje sinienie skóry oraz silne konwulsje. Na szczê¶cie ilo¶ci kapsaicyny zawarte w po¿ywieniu s± tak ma³e, ¿e zatrucia zdarzaj± siê niezwykle rzadko.
Dopuszczalne normy i bezpieczne dla cz³owieka stê¿enie kapsaicyny okre¶la tzw. skala Scovielle'a (SHU). S³u¿y ona do oceny ostro¶ci danej przyprawy lub potrawy. W przypadku czystej kapsaicyny jej ostro¶æ ocenia siê 15.000.000-16.000.000 SHU, gdy gaz pieprzowy ma zaledwie 5 000 000-5 300 000, sos Tabasco 2500-5000 SHU. Bezpieczna dla cz³owieka dawka nie powinna przekraczaæ 1-2 miligramów na kilogram ¿ywno¶ci.
Sposób na odchudzanie
Niektóre badania naukowe przypisuj± kapsaicynie oraz innym przyprawom korzennym w³a¶ciwo¶ci odchudzaj±ce. Zdaniem badaczy kapsaicyna zawarta np. w papryce bardzo szybko rozgrzewa, dziêki czemu organizm zmuszony jest do spalania dodatkowych kalorii. Pod jej wp³ywem metabolizm zwiêksza siê o ok. 10 proc. Dodatkowo, ta nale¿±ca do alkaloidów substancja znacznie zmniejsza uczucie g³odu. W podobny sposób dzia³aj± równie¿ pieprz, kurkuma oraz imbir. Wiêcej o wp³ywie kapsaicyny na odchudzanie przeczytasz tutaj .
Chcesz siê dowiedzieæ wiêcej, co¶ Ciê niepokoi, zapytaj lekarza
Czytaj tak¿e:
Suplementy diety nie pomagaj± w odchudzaniu
Dieta bezt³uszczowa
Tych dañ unikaj za wszelk± cenê - liderzy zatruæ pokarmowych
Flawonoidy, samo dobro prosto z natury
Jesienne warzywa: co w³a¶ciwie w nich siedzi?
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Kiedy mam szansê siê zaszczepiæ? Coraz trudniej o optymizm (stan na 22.01.2021)
-
Pani Magda: Jestem po szczepieniu pierwsz± dawk±. Nie rozumiem do koñca, dlaczego za³apa³am siê do grupy zero
-
COVID-19: Dlaczego w pierwszej kolejno¶ci nale¿y szczepiæ starszych
-
COVID-19: Lek na zapalenie stawów tocilizumab - to by³y przedwczesne nadzieje
-
Norwegia: zgony starszych ludzi a szczepionka Pfizera. Co ju¿ wiadomo na ten temat
- Dzieci s± mniej podatne na COVID-19, ale zaka¿aj± czê¶ciej ni¿ doro¶li - potwierdzaj± du¿e badania
- Koronawirus wykryty w Afryce Po³udniowej. Mutacja, która niepokoi. Obawy co do skuteczno¶ci szczepionki
- 5G nie wywo³uje COVID-19, ale plotka rozprzestrzenia siê jak wirus
- Izrael: Pojedyncza dawka szczepionki na COVID-19 okaza³a siê mniej skuteczna ni¿ my¶leli¶my - twierdz± specjali¶ci
- Witamina E - wiêcej ni¿ witamina m³odo¶ci. W³a¶ciwo¶ci i skutki niedoboru witamy E