Dużo minerałów, mało kalorii - zalety marchewki

Iwona Bugajska
26.08.2011 19:33
A A A
Marchewka pod każdą postacią jest wyśmienitą porcją witamin i minerałów

Marchewka pod każdą postacią jest wyśmienitą porcją witamin i minerałów (shutterstock)

Marchew podobno pochodzi z Chin. Tam jedzono ją już kilka tysięcy lat temu. Potem jej nasiona rozwiał wiatr po całym świecie. Chętniej jedzą ją Europejczycy niż ludzie Wschodu. A kto je marchewkę, ma piękną skórę.
Wchodzisz do ciemnej sali kinowej. Zanim Twój wzrok przyzwyczai się do ciemności, mija kilka sekund. Ale jeśli potrwa to dłużej, kilkanaście, kilkadziesiąt sekund... Oj, jest źle. Po prostu brakuje Ci witaminy A. Oczy jako pierwsze w Twoim organizmie reagują na jej brak. Jeśli więc źle widzisz w ciemności albo oczy męczą się bardzo szybko, sięgnij po marchew. Podobnie gdy jedziesz gdzieś daleko albo gdy czeka Cię długie ślęczenie nad książkami. Wtedy koniecznie wzbogać dietę o marchewkę.

Choć marchewka jest jednym z pierwszych pokarmów podawanych dziecku, dietetycy szczególnie polecają ją osobom starszym. Bo przemywa naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę. No i oczywiście wyostrza wzrok. Co sprawia, że marchewka jest dobra na wszystko? Karoten, czyli prowitamina A. Marchewka ma tej witaminy sporo, bo nawet do 6500 j.m. w 100 g. Tran w 100 g ma tej witaminy 60 000 j.m., wątroba wołowa 15 000, masło 2000, a ser biały tłusty 800.

Wystarczy 10 dag marchewki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę. Potas sprawia, że skóra jest jędrna, gładka, a witamina A, jedna z witamin młodości, wygładza zmarszczki. Hamburski profesor Dontewill odkrył, że witamina A blokuje działanie i przekształca w substancję nieszkodliwą dla zdrowia benzypren, związek rakotwórczy z dymu tytoniowego. Inni uczeni zaś twierdzą, że ci, którzy jedzą sporo marchwi, aż 40 razy rzadziej chorują na raka wątroby. Jeśli ktoś jednak uważa, że i dobrze widzi, i skórę ma piękną i gładką, to ma jeszcze jeden powód, by choć latem zajadać się marchewką, bo 10 dag marchewki to tylko 10 kalorii. Dla przykładu obiad składający się ze schabowego, ziemniaków i kapusty to aż 1000 kalorii.

Dołącz do nas na Facebooku!





Zobacz także
Komentarze (3)
Zaloguj się
  • clubmate16

    Oceniono 3 razy 1

    marchewka kalorie nie ma za dużo, więc można jeść do woli:) ja nonstop chrupię, kroję sobie jeszcze taką marcheweczkę na cieńsze kawałki, tzn słupki, i tak chrupię zamiast słonych paluszków! polecam, bo o wiele zdrowiej, nie utyje się, a jest to przyjemne uczucie chrupania, zupełnei jakby to były jakieś mniej zdrowe przekąski, czipsy czy co:)

  • alison000

    Oceniono 3 razy -1

    szkoda, że marchewka w najlepszej swojej formie, czyli duszona z masełkiem już ma trochę więcej kalorii...;) taka jest najsmaczniejsza. Relacja marchewka kalorie to nie jest prosta sprawa, a jak do tego wchodzi jeszcze aspekt smaku... no cóż, albo chce się smacznie zjeść albo niskokalorycznie. Te dwa aspekty jedzenia nie za często idą w parze.

  • popolupo777

    Oceniono 6 razy -4

    Wg mnie marchewka kalorie ma ukryte! We wnętrzu komórek i dopiero jak się rozgotuje to ta masa jakoś się uwalnia. A jak nie jest gotowana to my to po prostu wydalamy, nie przyswajając wszystkich kalorii z tej marchewki. Ja się do końca nie znam, ale jakoś tak na chłopski rozum to ma sens dla mnie!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX