sacharoza
-
"Nie należy zakładać, że słodziki są bezpieczne". Szkodzą nawet te ze stewią. Obalono popularny mit
"Nie należy zakładać, że słodziki stosowane w dietetycznych napojach gazowanych i niskotłuszczowych deserach są bezpieczne" - ostrzegają naukowcy z Instytutu Weizmanna w Izraelu oraz Uniwersytetu Johna Hopkinsa w Maryland w USA, którzy opublikowal...
-
Sacharoza: właściwości, źródła i zastosowanie
Sacharoza jest to dwucukier, zbudowany z cząsteczek glukozy oraz fruktozy, który stanowi jeden z podstawowych produktów przemysłu spożywczego, a zwłaszcza cukiernictwa. Sacharozę znali już starożytni Arabowie, a w IV w. p.n.e. cukier ten został...
-
Słodki - odżywczy smak energii
Jesteśmy ewolucyjnie zaprogramowani do jego poszukiwania w pokarmach. Natura nauczyła nas, że jeśli coś jest słodkie, jest zarazem bezpieczne dla zdrowia, dodaje sił, odbudowuje tkanki. O jakich funkcjach dla organizmu informuje słodycz i co o two...