Kobalamina, czyli witamina B12 uczestniczy w syntezie DNA, czyli materiału genetycznego człowieka.
Dorośli 10-15 mikrogramów dziennie
Kobiety ciężarne 20-25 mikrogramów dziennie
Kobiety karmiące piersią 15-20 mikrogramów dziennie
Mięso
Jajka
Produkty mleczne
Zapasy witaminy B12 zgromadzone w wątrobie zdrowego człowieka wystarczają do pokrycia zapotrzebowania człowieka na około 3 lata. Do niedoboru dochodzi zazwyczaj u jaroszy, u osób ze schorzeniami związanymi z nieprawidłową produkcją czynnika Castle'a w żołądku lub zaburzeniami wchłaniania w jelitach. Wśród objawów dominują:
Niedokrwistość
Zaburzenia żołądkowo jelitowe i brak apetytu
Zaburzenia neurologiczne (zaburzenia czucia, niezborność ruchów)
Zaburzenia wzrostu u dzieci
Nie są znane objawy przedawkowania witaminy B12. Jeśli jednak zauważysz jakieś niepokojące objawy w trakcie przyjmowania witaminy, skontaktuj się z lekarzem.
Aby prawidłowo wchłaniać w jelitach, niezbędny jest tzw. czynnik Castle'a, produkowany w żołądku. Dlatego część chorób żołądka powoduje niedobór witaminy B12.