Malpigia granatolistna (acerola, Malpighia glabra L.)

Aktywne składniki

Acerola zawiera bardzo duże ilości witaminy C. Spośród wszystkich uprawianych owoców ma jej najwięcej (w 100 g jest jej 1400-2500 mg). Dodatkowo zawiera antyoksydanty, witaminy z grupy B, błonnik, żelazo oraz śladowe ilości fosforu i wapnia.

Opis

Acerola to nieduże drzewo lub rozłożysty krzew, którego wysokość nie przekracza 2-3 metrów. Liście są ciemnozielone, owalne (czasem eliptycznolancelowate) i ostro zakończone. Ich długość waha się od 2,5-7,5cm. Kwiaty najczęściej mają barwę różową lub czerwoną i kształt kielicha. Najczęściej tworzą niedużą wiązkę. Acerola ma małe, czerwone i okrągłe owoce. Charakteryzują się trójdzielnym kształtem i, mimo soczystego miąższu, kwaśnym smakiem.

Wstępowanie

Malpigia granatolistna najczęściej spotykana jest w Ameryce Pn., Środkowej oraz w północnej części Ameryki Pd. Dodatkowo bywa hodowana w niektórych krajach tropikalnych jak Brazylia, Madagaskar, Wyspy Kanaryjskie.

Dostępne formy

Herbaty owocowe, środki wzmacniające odporność oraz świeże owoce.

Zastosowanie

Owoc aceroli bardzo często wchodzi w skład dżemów, napojów oraz soków. Dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C wykorzystywana jest do produkcji preparatów zawierających tę witaminę.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Czytaj także:

Różeniec górski (Rhodiola rosea L.)

Czarci pazur (Harpagophytum procumbens, Diabelski pazur)

Czepota puszysta (Vilcacora, Uncaria tomentosa, koci pazur)

Ostropest plamisty (Silybum marianum)

Dzika róża (Rosa canina)

Więcej o: