Acerola zawiera bardzo duże ilości witaminy C. Spośród wszystkich uprawianych owoców ma jej najwięcej (w 100 g jest jej 1400-2500 mg). Dodatkowo zawiera antyoksydanty, witaminy z grupy B, błonnik, żelazo oraz śladowe ilości fosforu i wapnia.
Acerola to nieduże drzewo lub rozłożysty krzew, którego wysokość nie przekracza 2-3 metrów. Liście są ciemnozielone, owalne (czasem eliptycznolancelowate) i ostro zakończone. Ich długość waha się od 2,5-7,5cm. Kwiaty najczęściej mają barwę różową lub czerwoną i kształt kielicha. Najczęściej tworzą niedużą wiązkę. Acerola ma małe, czerwone i okrągłe owoce. Charakteryzują się trójdzielnym kształtem i, mimo soczystego miąższu, kwaśnym smakiem.
Malpigia granatolistna najczęściej spotykana jest w Ameryce Pn., Środkowej oraz w północnej części Ameryki Pd. Dodatkowo bywa hodowana w niektórych krajach tropikalnych jak Brazylia, Madagaskar, Wyspy Kanaryjskie.
Herbaty owocowe, środki wzmacniające odporność oraz świeże owoce.
Owoc aceroli bardzo często wchodzi w skład dżemów, napojów oraz soków. Dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C wykorzystywana jest do produkcji preparatów zawierających tę witaminę.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Różeniec górski (Rhodiola rosea L.)
Czarci pazur (Harpagophytum procumbens, Diabelski pazur)
Czepota puszysta (Vilcacora, Uncaria tomentosa, koci pazur)