Roślina wysokości 30-100 cm, kwitnąca od czerwca do września. Z czterokanciastą łodygą, podłużno - jajowatymi liśćmi. Fioletowe kwiaty występujące na szczycie rośliny tworzą kłosy.
Herbatki
Suszone liście
Nalewki
Krople miętowe
mentol, garbniki, terpeny, kwasy organiczne, flawonoidy.
Roślina pochodzi z Anglii, obecnie występuję w całej Europie.
Przynosi ulgę we wzdęciach
Ułatwia trawienie, działając żółciopędnie
Działa antyseptycznie - hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych - stosowana w bakteryjnych zakażeniach przewodu pokarmowego
Rozkurcza mięśnie gładkie - przynosi ulgę w bólach menstruacyjnych, kolkach
Ma działanie przeciwbólowe
Pobudza wydzielanie soków żołądkowych - ułatwia trawienie
Zazwyczaj przygotowuje się napar 1-3% lub łyżeczka liści na 1-1,5 szklanki wody. Pić po pół szklanki dziennie (jako lek poprawiający trawienie) pół godziny przed jedzeniem.
Stosuje się również nalewkę (30-50 kropli 2-3 razy dziennie).
Liście mięty używane są jako przyprawa.