Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Bristolska skala uformowania stolca została opracowana przez dwóch naukowców z Uniwersytetu w Bristolu i obowiązuje od 1997 roku. Panowie K.W. Heaton i S.J. Lewis podzielili ludzki kał na siedem typów. Na podstawie opisu każdego z nich można rozpoznać czy danemu pacjentowi dokucza biegunka czy też rozwija się u niego infekcja bakteryjna.
Jego kształt oraz struktura związana jest z czasem przez jaki zalegał w jelicie grubym, w oparciu o te kryteria badacze wyróżnili:
- typ 1 - Pojedyncze zbite grudki podobne do orzechów, trudne do wydalenia
- typ 2 - Stolec o wydłużonym kształcie, grudkowaty
- typ 3 - Stolec wydłużony, z pęknięciami na powierzchni
- typ 4 - Smukłe, wężowate kawałki stolca, gładkie i miękkie
- typ 5 - Miękkie drobiny z wyraźnymi krawędziami (łatwo wydalane)
- typ 6 - Kłaczaste kawałki z postrzępionymi krawędziami
- typ 7 - Wodnisty, bez stałych elementów (ciecz)
Pierwsza dwa typy są charakterystyczne dla zatwardzenia tym samym przebywają w jelicie najdłużej. Postać trzecia i czwarta to stolec całkowicie zdrowej osoby i jest bardzo łatwo usuwany z organizmu. Kształt i faktura stolca opisana w punkcie piątym i szóstym to klasyczna biegunka. Ostatni, siódmy typ kału zazwyczaj związany jest infekcją bakteryjną, przede wszystkim przy zakażeniu przecinkowcem cholery.
Długość stolca nie jest regulowana żadnymi normami. Jego wielkość zależy przede wszystkim od typu przyjmowanych pokarmów (głównie od zawartości błonnika) oraz zażywanych leków. Zmiany w długości a także objętości stolca bardzo często są spowodowane długim okresem bez wypróżniania lub być zapowiedzią infekcji.
Wygląd stolca - źródło cennych informacji
Ból brzucha - powiedz, gdzie i jak ci dokucza. Na podstawie objawów można postawić wstępną diagnozę