Grzybica przełyku, żołądka i jelit

Schorzenie jest konsekwencją infekcji. Grzyby atakujące przełyk, żołądek oraz jelita wywołują ból, biegunkę oraz prowadzą do kłopotów z przełykaniem.

Objawy

- bóle i pieczenie za mostkiem (przełyk), w nadbrzuszu

- biegunki, wzdęcia

- utrata łaknienia

- białe błyszczące plamki w ustach, krwawiące przy próbach ich usunięcia

Przyczyny

Zakażenie grzybem z rodzaju Candida, Aspergillus na skutek zaburzeń flory bakteryjnej w jamie ustnej.

Ryzyko zachorowania

Większe u osób z obniżoną odpornością, chorych na cukrzycę, na białaczkę, ziarnicę złośliwą, zakażonych wirusem HIV, leczonych kortykosteroidami, antybiotykami oraz cytostatykami.

Powikłania

Krwawienie z przewodu pokarmowego, zwężenie przełyku, zapalenie otrzewnej , serca lub płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, aposocznica (sepsa).

Diagnostyka

Badanie endoskopowe przewodu pokarmowego (stwierdza białe, serowate naloty pokrywające zmienioną błonę śluzową); wymaz z odcinków przewodu pokarmowego i hodowla grzybów uzyskanych z wymazu celem oznaczenia ich gatunku; badanie serologiczne kału .

Leczenie

U lekarza pierwszego kontaktu lub gastrologa. W ciężkich przypadkach konieczne jest leczenie w warunkach szpitalnych.

Profilaktyka

Higiena jamy ustnej (regularne mycie zębów, wizyty u stomatologa, czyszczenie protez), dieta bogata w produkty zawierające witaminy: C (owoce, zielonolistne warzywa), A (ryby, żółtko jaja) i z grupy B ( mleko , mięso, kiełki, produkty z pełnego ziarna), picie jogurtu zawierającego żywe kultury bakterii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Zobacz także: Kurcz wpustu

Rozlany kurcz przełyku

Więcej o: