Achalazja przełyku spowodowana jest nieprawidłowym działaniem mięśnia dolnego zwieracza przełyku, który nie otwierając się w trakcie jedzenia nie pozwala na przekazanie spożywanych pokarmów do żołądka. Stan ten skutkuje problemami z przełykaniem (dysfagia). Choroba może wystąpić w każdym momencie życia, choć bardziej narażone są osoby w średnim i starszym wieku.
Najbardziej powszechnymi objawami achalazji przełyku są: cofanie się treści pokarmowej, występujący po jedzeniu ból w klatce piersiowej, plecach, szyi oraz ramionach, kaszel, kłopoty ze spożywaniem pokarmów o stałej konsystencji, pieczenie w przełyku, odbijanie się, spadek wagi ciała.
Achalazję przełyku potwierdza się poprzez przeprowadzenie kompleksowych badań diagnostycznych: RTG przełyku, badanie endoskopowe najczęściej z pobraniem wycinków, badanie manometryczne trzonu przełyku i jego dolnego zwieracza. Dodatkowo mogą być wykonane: ultrasonografia oraz pH-metria przełyku.
Leczenie uzależnione jest od stanu ogólnego pacjenta oraz wieku. W terapii farmakologicznej stosuje się zastrzyki z toksyną botulinową służącą do rozluźnienia mięśni zwieracza, można podać leki w postaci azotanów lub brokerów kanału wapniowego. Często konieczna jest ingerencja chirurgiczna w postaci zabiegu zmniejszającego ciśnienie w mięśniu dolnego zwieracza przełyku lub przeprowadzenie panendoskopii rozszerzającej dolny zwieracz przełyku.
W leczeniu achalazji konieczna jest dieta papkowata i rozdrobniona, spożywanie pokarmów bez pośpiechu w pozycji stojącej oraz unikanie stresu
Zobacz także: Uchyłki przełyku Choroby przełyku Dysfagia