Trzustka to niezwykle istotny narząd. Bez niej tak naprawdę nie możemy żyć. Wszystko za sprawą substancji, jakie produkuje, a które są niezbędne dla organizmu. Kiedy dochodzi do zaburzeń pracy trzustki, organizm przestaje prawidłowo funkcjonować, co może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, a nawet do śmierci.
Zanim omówimy objawy chorób trzustki, przeanalizujemy rolę tego narządu w organizmie każdego człowieka. Otóż trzustka znajduje się w górnej części jamy brzusznej, umiejscowiona jest pomiędzy kręgosłupem a żołądkiem w bliskim położeniu względem śledziony i dwunastnicy. Narząd składa się z głowy, trzonu oraz ogona.
Trzustka pełni dwie role w organizmie człowieka. Po pierwsze produkuje hormony takie jak glukagon i insulina, które trafiają do krwiobiegu i regulują gospodarkę węglowodanową. Dzięki czemu reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w trawieniu cukrów, tłuszczy oraz białek.
Po drugie jest narządem zewnątrzwydzielniczym, co oznacza, że umożliwia trawienie spożytego jedzenia. Odpowiadają za to pęcherzyki trzustkowe stanowiące aż 80 procent masy narządu. Proenzymy i enzymy trzustkowe transportowane są do dwunastnicy i ulegają aktywacji. Zatem kiedy trzustka zachoruje, cały organizm narażony jest na szereg niebezpieczeństw.
Choroby tego narządu mogą być różne, jednak najczęściej mamy do czynienia z ostrym lub przewlekłym zapaleniem trzustki. Coraz częściej diagnozowany jest także rak trzustki. Niestety, schorzenia te mogą być dość podstępne i często w początkowej fazie nie dają konkretnych objawów. Dlatego tak ważna jest obserwacja własnego organizmu. Najczęściej pacjent zaczyna odczuwać ból brzucha, który pojawia się nagle i jest dość silny. Istnieją jednak inne symptomy, których pod żadnym pozorem nie wolno lekceważyć. Oto kilka z nich:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na prawidłowe funkcjonowanie trzustki w dużej mierze ma wpływ rodzaj spożywanych pokarmów. Jeśli nasza dieta bogata jest w żywność przetworzoną i typu fast food, to prosta droga do utrudnienia pracy narządu. Należy także unikać spożywania słodkich napojów gazowanych. Podłożem chorób mogą być także kwestie uwarunkowań genetycznych lub inne choroby współistniejące oraz poniższe przykłady:
Pierwszym krokiem jest wyeliminowanie przyczyny, która doprowadziła do stanu zapalnego. W tym celu pacjent ma wdrożoną ścisłą dietę oraz nie może spożywać alkoholu. W trakcie diagnostyki lekarz ocenia stan zaawansowania choroby i rozpoczyna odpowiednią kurację. Podawane są leki przeciwbólowe i przeciwzapalne oraz uzupełniane niezbędne płyny. W przypadku ciężkiego przebiegu choroby do terapii włączone są także antybiotyki.
Kluczowe jest przestrzeganie ścisłej i niskotłuszczowej diety dlatego, kiedy stan chorego jest poważny, lekarz może zdecydować o przyjęciu pacjenta na oddział chorób wewnętrznych celem prowadzenia leczenia.