Domowe sposoby na zaparcia to rozwiązanie, które w bezpieczny sposób pomoże w walce z nieprzyjemnymi i często bolesnymi dolegliwościami. Problemy z zatwardzeniem często są oznaką nieodpowiedniej diety lub ograniczonej aktywności fizycznej, dlatego warto zwrócić uwagę na spożywane produkty.
Zaparcie może być krótkotrwałe lub przewlekłe. O ile to jednorazowy problem, można łatwo temu zaradzić. Jednak zaleganie pokarmu w jelicie grubym może trwać długo i nie wolno tego lekceważyć. Zazwyczaj zatwardzenia są wynikiem złej diety. Aby perystaltyka jelit przebiegała prawidłowo, niezbędna jest woda oraz błonnik.
Jednak zdarza się, że problemy z wypróżnianiem są ściśle związane ze stresem lub innymi emocjami, a także chorobami trzustki czy pęcherzyka żółciowego. Dlatego, jeśli problem często powraca lub długo trwa, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.
Kiedy zaparcia są rzadkością i nie wiążą się z żadną z wymienionych chorób, warto sięgnąć po domowe sposoby walki z zatwardzeniem. Po pierwsze ruch. To bardzo istotny czynnik, który wpływa na prawidłowe przemieszczanie się pokarmu w jelitach. Wystarczy długi spacer lub 30-minutowa aktywność w domu.
W Internecie jest mnóstwo filmów instruktażowych, dzięki którym za pomocą aerobiku nie tylko poprawimy perystaltykę jelit, ale także dostarczymy organizmowi endorfin, które szybko poprawią nastrój. Po drugie woda. To właśnie niewystarczająca ilość płynów często powoduje zatwardzenia. Dlatego wystarczy wypić dwie szklanki przegotowanej, ciepłej wody.
Dobrym sposobem na walkę z zaparciami są preparaty ziołowe. Korzeń kruszyny, senes, czy sok z aloesu. Wymienione zioła zawierają związki przeczyszczające i wspomagające perystaltykę jelit. Wystarczy zrobić napar zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wypić po przestudzeniu.
W przypadku zatwardzenia u dzieci najlepiej sprawdzi się delikatny napar z rumianku, melisy, mięty lub picie przegotowanej wody na czczo.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W przypadku zaparć skuteczne są także suszone śliwki - te owoce są bowiem bogate w błonnik i usprawniają wypróżnianie. Okres przedświąteczny jest idealnym momentem na zaopatrzenie się w śliwki najlepszej jakości. Pyszne i pomocne w zatwardzeniu są także śliwki wędzone. Wystarczy zjeść kilka sztuk i problem rozwiąże się sam.
Kiszonki także pomogą w walce z zatwardzeniem. Warzywa poddane fermentacji są bogactwem kwasu mlekowego oraz wspomagają trawienie. Można wybrać kapustę kiszoną, ogórki, czy buraki. Warto również doprawić kiszonki odrobiną chilli.