Więcej na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Dane są bardzo niepokojące. Zbyt wysoki poziom cholesterolu (czyli wynoszący ponad 190 mg/dl) ma ponad 20 mln Polaków. Niestety, ma to poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu są znacznie bardziej narażone na ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych, a przede wszystkim zawału serca.
Lekarze alarmują, że podwyższony poziom cholesterolu może spowodować także rozwój miażdżycy. Choroba ta przyczynia się m.in. do niedokrwienia kończyn, ale może też przyczynić się do udaru mózgu.
W walce z wysokim poziomem cholesterolu ważna jest konsultacja lekarska. Specjalista oceni, czy w naszym przypadku wystarczy zmiana kilku nawyków żywieniowych, czy też niezbędne będzie przyjmowanie leków. Dobra wiadomość jest taka, że spożywanie kilku napojów może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Domowe kakao w walce z cholesterolem
Ta informacja powinna ucieszyć wszystkich miłośników ciemnej czekolady. Okazuje się bowiem, że ma ona pozytywny wpływ na poziom „dobrego cholesterolu" w osoczu krwi. Wszystko dzięki zawartości kakao. Powinniśmy jednak zwrócić uwagę, by było go jak najwięcej w składzie. Możemy też postawić na kubek gorącego kakao z chudym mlekiem. Ponadto, ziarna kakaowca są bogate w dobroczynne flawonoidy oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Dobroczynna zielona herbata
Kolejną propozycją jest kubek zielonej herbaty. Napój ten, dzięki dużej zawartości polifenoli, zwłaszcza katechin, jest napojem o szczególnych właściwościach zdrowotnych. Jego spożycie zmniejszy ryzyko miażdżycy dzięki zmniejszenie stężenia złego cholesterolu we krwi. Co więcej, flawonoidy zawarte w zielonej herbacie przyczynią się do zahamowania aktywności enzymów tworzących wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegną tworzeniu reaktywnych form tlenu oraz usuną je ze krwi.
Sok pomidorowy zbije cholesterol
Dobroczynne działanie u pacjentów z podwyższonym poziomem cholesterolu będzie miał także niesolony sok pomidorowy. Jak udowodnili naukowcy z Japonii, picie tego napoju obniży ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL. W badaniu tym wzięło udział niemal 500 dorosłych osób w średnim wieku. Przez cały rok mieli pić niesolony sok pomidorowy w takich ilościach, na jakie mieli ochotę. Okazało się, że poziom cholesterolu LDL u 125 uczestników ze zbyt wysokim poziomem tej frakcji cholesterolu obniżył się z 155,0 do 149,9 mg/dl.
Źródło: Puls Medycyny/Doz.pl