Więcej o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Kamienie żółciowe to złogi węglanu wapnia, bilirubiny (pomarańczowoczerwony barwnik żółciowy) oraz bilirubinianu wapnia, cholesterolu i białka, wytrącające się z żółci podczas przepływania z pęcherzyka do jelita cienkiego. Takie kamienie, pojedyncze lub mnogie, mają skłonność do zalegania w pęcherzykach albo w drogach żółciowych. Czy jest to groźne dla zdrowia?
Początkowo kamieni żółciowych możemy nawet nie zauważyć, ponieważ nie powodują żadnych wyraźnych dolegliwości. Jednak powiększając się lub mnożąc z czasem powodują ból podbrzusza, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz brak apetytu. Od czasu do czasu dochodzi do ataków kolki żółciowej, szczególnie po obfitym i tłustym posiłku. Zalegające kamienie żółciowe prowadzą do stanów zapalnych pęcherzyka żółciowego, a gdy zatkają przewody żółciowe wywołują żółtaczkę mechaniczną. Zatkanie przewodów trzustkowych z kolei prowadzi do ostrego zapalenia trzustki.
Kamicę żółciową leczy się albo farmakologicznie, albo (częściej) operacyjnie. Jednym z najważniejszych zaleceń przy kamieniach żółciowych jest trzymanie się odpowiedniej diety.
Kamica żółciowa oznacza, że musimy uważnie dobierać potrawy, które trafiają na nasz stół. Przede wszystkim wystrzegamy się potraw z tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Unikamy zatem tłustych mięs i wędlin (żadnego boczku, smalcu, słoniny, żeberek itp.), tłustych sosów, a także tłustych serów żółtych i pleśniowych.
Nie posłużą nam też potrawy smażone. Wykluczamy ostre dodatki, ostre przyprawy i ograniczamy produkty wzdymające (fasola, groch, kapusta, pory, cebula, kalafior). Nie zaleca się żółtka jajek. Ograniczamy ponadto słodycze, słodzone napoje, napoje gazowane oraz alkohol.
Mając kamicę żółciową lub będąc po cholecystektomii (usunięcie pęcherzyka żółciowego) przestawiamy się na dietę lekkostrawną, która zmniejszy dolegliwości bólowe lub pomoże nam w wyzdrowieniu.
Podstawowe zasady diety przy kamieniach żółciowych i po zabiegu: