Kamienie żółciowe - jaką dietę powinniśmy stosować

Najważniejsze zalecenie dietetyczne w kamicy żółciowej to unikanie tłustych potraw zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego. Dieta powinna być lekkostrawna i bogata w błonnik pokarmowy (z wyjątkiem momentów, gdy następuje atak kolki żółciowej, a także tuż po operacji usunięcia kamieni żółciowych).

Więcej o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Kamienie żółciowe to złogi węglanu wapnia, bilirubiny (pomarańczowoczerwony barwnik żółciowy) oraz bilirubinianu wapnia, cholesterolu i białka, wytrącające się z żółci podczas przepływania z pęcherzyka do jelita cienkiego. Takie kamienie, pojedyncze lub mnogie, mają skłonność do zalegania w pęcherzykach albo w drogach żółciowych. Czy jest to groźne dla zdrowia?

Początkowo kamieni żółciowych możemy nawet nie zauważyć, ponieważ nie powodują żadnych wyraźnych dolegliwości. Jednak powiększając się lub mnożąc z czasem powodują ból podbrzusza, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz brak apetytu. Od czasu do czasu dochodzi do ataków kolki żółciowej, szczególnie po obfitym i tłustym posiłku. Zalegające kamienie żółciowe prowadzą do stanów zapalnych pęcherzyka żółciowego, a gdy zatkają przewody żółciowe wywołują żółtaczkę mechaniczną. Zatkanie przewodów trzustkowych z kolei prowadzi do ostrego zapalenia trzustki.

Kamicę żółciową leczy się albo farmakologicznie, albo (częściej) operacyjnie. Jednym z najważniejszych zaleceń przy kamieniach żółciowych jest trzymanie się odpowiedniej diety.

Kamienie żółciowe - czego unikać w diecie

Kamica żółciowa oznacza, że musimy uważnie dobierać potrawy, które trafiają na nasz stół. Przede wszystkim wystrzegamy się potraw z tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Unikamy zatem tłustych mięs i wędlin (żadnego boczku, smalcu, słoniny, żeberek itp.), tłustych sosów, a także tłustych serów żółtych i pleśniowych.

Nie posłużą nam też potrawy smażone. Wykluczamy ostre dodatki, ostre przyprawy i ograniczamy produkty wzdymające (fasola, groch, kapusta, pory, cebula, kalafior). Nie zaleca się żółtka jajek. Ograniczamy ponadto słodycze, słodzone napoje, napoje gazowane oraz alkohol.

Zobacz wideo Najlepsze źródła błonnika: naturalny sposób na sprawną przemianę materii

Przestawiamy się na dietę lekkostrawną

Mając kamicę żółciową lub będąc po cholecystektomii (usunięcie pęcherzyka żółciowego) przestawiamy się na dietę lekkostrawną, która zmniejszy dolegliwości bólowe lub pomoże nam w wyzdrowieniu. 

Podstawowe zasady diety przy kamieniach żółciowych i po zabiegu:

  • ważna jest regularność (zjadamy 4-5 niewielkich posiłków dziennie)
  • kolację jemy na 2-3 godziny przed snem
  • unikamy tłuszczów zwierzęcych i w ogóle cholesterolu (zamiast masła lepiej użyć oliwy z oliwek lub  oleju rzepakowego
  • zjadamy przede wszystkim świeże posiłki (zamiast odmrażanych)
  • ograniczamy słodycze
  • unikamy produktów wysokoprzetworzonych
  • spożywamy odpowiednie ilości warzyw i owoców, orzechy oraz produkty pełnoziarniste (źródła błonnika), takie jak razowe pieczywo, grube kasze, otręby, brązowy ryż. Ale uwaga: przy diecie bogatej w błonnik należy obserwować, jak nasz organizm to znosi (na przykład, czy nie mamy wzdęć). W takim przypadku musimy na pewien czas ograniczyć jego spożycie. Zdarza się tak tuż po zabiegu usunięcia kamieni albo podczas napadu kolki. Wówczas warzywa i owoce najlepiej zjadać nie surowe, ale gotowane i w postaci przecierów bez pestek i skórki. Pieczywo pełnoziarniste zastępujemy pszennym czerstwym.
  • dostarczamy organizmowi białko pochodzące z chudego mięsa (drób bez skóry, wołowina, cielęcina), chudych ryb (dorsz, sandacz), niskotłuszczowego nabiału (chudy twaróg)
  • ograniczamy mocną kawę i gazowane napoje
  • potrawy najlepiej gotować lub dusić albo piec w folii (zaszkodzą nam smażone, szczególnie smażone na głębokim tłuszczu)
Więcej o: