Mykotoksykoza - objawy, leczenie

Za zatruciem pokarmowym stoi zazwyczaj nieprawidłowo przygotowane lub oczyszczone pożywienie. W przypadku mykotoksykozy, nazywanej także mikotoksykozą, za pojawienie się nieprzyjemnych dolegliwości odpowiadają grzyby.

Mykotoksyny to rodzaj substancji chemicznych wytwarzanych przez pewne typy pleśni pojawiającej się przede wszystkim na produktach zbożowych, choć nie tylko. Czasem spotyka się je na owocach, w mleku (zdarza się, że rozwijają się w organizmach zwierząt karmionych paszą), przetworach bądź przyprawach.

Do najlepiej znanych „toksycznych grzybów” należą aflatoksyny. Mimo że ich spożywanie rzadko bywa szkodliwe, to w bardzo dużych ilościach mogą być bardzo niebezpieczne. Osoby narażone na ich działanie przez długi czas znacznie częściej chorują na raka wątroby, marskość bądź przewlekłego zapalenia narządu lub żółtaczkę.

Mykotoksykoza - objawy

Pierwsze niepokojące dolegliwości pojawiają się po upływie od 2 do 10 dni od zakażenia. To, na co najczęściej skarżą się chorzy to przede wszystkim gorączka, dreszcze, złe samopoczucie, ciągłe osłabienie oraz brak apetytu. Wraz z rozwojem schorzenia występują bóle głowy i mięśni, a także w klatce piersiowej. Bardzo często pacjentom dokuczają wymioty oraz biegunka. Dodatkowo obserwuje się krwioplucie, obniżenie ciśnienia tętniczego. Bywa, że mykotoksykoza prowadzi do zmian w obrębie układu nerwowego. U chorych może się pojawić dezorientacja, otępienie, a nawet omamy.

Mykotoksykoza - diagnoza i leczenie

Sama analiza objawów może okazać się niewystarczająca. Dopiero podstawowe badania laboratoryjne pozwalają potwierdzić infekcję, jednak aby określić rodzaj zagrożenia konieczne jest wykonanie badań mykologicznych.

W pierwszej kolejności podaje się środki przeciwgrzybicze. Jednak dzięki dokładnej kontroli żywności schorzenie udało się niemal całkowicie wyeliminować.

Więcej o: