Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Ciało człowieka nie potrafi samodzielnie wytworzyć tej szczególnie cennej witaminy i musi otrzymać ją wraz z pożywieniem. Kwas askorbinowy jest nam potrzebny nie tylko by wzmocnić odporność, ale uszczelnia naczynia krwionośne, kontroluje ciśnienie krwi, ma działanie przeciwutleniające, uczestniczy w procesie rozkładu niektórych leków oraz ochrania skórę.
U osób ze szkorbutem dochodzi przede wszystkim do zmian w obrębie tkanki łącznej . Niedobór witaminy C sprawia, że metabolizm kolagenu (jednego z budulców skóry naczyń krwionośnych) jest nieprawidłowy, w efekcie pojawiają się niekontrolowane i niespodziewane krwawienia.
W grupie największego ryzyka są przede wszystkim te dzieci, których menu jest ubogie w naturalne i zdrowe produkty lub karmione są sztucznymi mieszankami nie zawierającymi odpowiedniej ilości składników odżywczych i witamin.
Obok krwawień, które w konsekwencji wywołują niedokrwistość, pacjenci skarżą się na bóle mięśni i stawów oraz ciągłe osłabienie. Chorzy są dużo bardziej podatni na urazy, szczególnie złamania. Zmiany spowodowane rozwojem szkorbutu widoczne są na dziąsłach. Obecność stanu zapalnego w jamie ustnej znacznie zwiększa ryzyko utraty zębów. Wszelkie rany goją się znacznie wolniej, a skóra pokryta jest wybroczynami. Czasem zdarza się, że u pacjentów pojawiają się zaburzenia neurologiczne oraz stany depresyjne .
Podstawą rozpoznania, obok wywiadu z pacjentem i analizy objawów, jest badanie krwi. Morfologia wykazuje przede wszystkim niedobór kwasu askorbinowego oraz cechy niedokrwistości .
Najskuteczniejszą metodą leczenia szkorbutu jest uzupełnienie diety chorego o produkty bogate w witaminę C. Aby było to skuteczne musi być prowadzone równolegle z farmakologią.