Stłuszczenie wątroby

Alkohol, zła dieta bądź choroba mogą prowadzić do odkładania się tłuszczu w wątrobie. Stłuszczenie wątroby, choć początkowo przebiega bezobjawowo, może wywołać zapalenie lub marskość wątroby, a w najgorszym przypadku doprowadzić do choroby nowotworowej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Wątroba to bez wątpienia jeden z najważniejszych narządów w organiźmie człowieka. Wpływa na metabolizm, magazynuje witaminy (A, D, K i w niewielkiej ilości B12) oraz oczyszcza z toksyn. Niestety tłuste jedzenie, alkohol mogą być dla niej bardzo niebezpieczne i prowadzić do jej stłuszczenia, czyli do odkładania w jej komórkach (hepatocyty) drobin tłuszczu.

Objawy

Stłuszczenie wątroby mimo że najczęściej występuje u osób nadużywających alkoholu , jej wystąpienie nie zawsze wiąże się z zamiłowaniem do wysokoprocentowych trunków. Schorzenie bywa konsekwencją stosowania diety bogatej w tłuszcze zwierzęce, często występuje u osób otyłych i chorych na cukrzycę typu II. W grupie ryzyka są również osoby starsze, z nadciśnieniem tętniczym oraz po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby. Dlatego stłuszczenie wątroby dzieli się na niealkoholowe i alkoholowe.

Stłuszczenie wątroby w pierwszym etapie choroby nie daje żadnych objawów. Wraz z jej rozwojem pojawia się zmęczenie, ogólne osłabienie, kłopoty ze snem . Stłuszczenie wątroby często prowadzi do problemów z trawieniem, nudności, wymiotów. Może wywołać ból w prawym podżebrzu oraz śpiączkę.

Diagnoza

U chorego z podejrzeniem stłuszczenia wątroby w pierwszej kolejności wykonuje się USG jamy brzusznej . Badanie zazwyczaj potwierdza powiększenie narządu oraz wzmożoną echogeniczność (jasność tkanki w obrazie). Wykonywane w następnej kolejności badanie krwi wykazuje podwyższony poziom czynników gamma - glutamylotransferazy, zwiększenie parametrów wątrobowych oraz hipoglikemię, czyli podwyższony poziom cukru we krwi. Przy podejrzeniu wystąpienia marskości, włóknienia lub nowotworu wątroby konieczna jest biopsja.

Leczenie

Podstawą leczenia stłuszczenia wątroby jest rezygnacja z alkoholu oraz odpowiednia dieta. Menu chorego powinno zawierać produkty odtłuszczone, pieczywo pszenne (lub razowe), chude mięso (drób, cielęcina) warzywa i owoce (jabłka, szpinak, buraki, ziemniaki, gruszki, śliwki, pomarańcze, morele , brzoskwinie, kalafior, brokuły). W jadłospisie nie powinno zabraknąć ryb oraz owoców morza. Najlepiej w tego typu diecie sprawdzają się dorsz , sandacz, okoń, sola, pstrąg, szczupak, karaś, lin, flądra, mintaj, kraby, raki.

Dieta wymusza na pacjencie rezygnację ze smażonych potraw i zastąpienia, ich tymi przygotowanymi na parze. Posiłki powinny być nieduże, ale częste, bogate w witaminę C , E oraz błonnik . Stosowane do tej pory tłuszcze (smalec) powinny ustąpić miejsca olejom roślinnym (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany), dopuszczalne jest smażenie na maśle.

Leczenie stłuszczenia wątroby nie przyniesie efektu jeśli chory nadal będzie sięgał po alkohol, dlatego konieczne jest jego natychmiastowe i całkowite odstawienie. Miejsce napojów procentowych powinny zająć m.in. woda niegazowana, soki owocowe, słaba herbata.

Należy ograniczyć stosowanie ostrych przypraw; pieprz, chili, curry, czosnek .

Czytaj także:

Wirusowe zapalenie wątroby typu C cicha epidemia

Hepatolog

Uwaga na HCV

Marskość wątroby

Wątroba i jej wrogowie

Więcej o: