Liczba oraz częstotliwość powstawania polipów przewodu pokarmowego rośnie wraz z wiekiem.
Polipy bardzo długo nie dają żadnych objawów. Pierwsze sygnały pojawiają się najczęściej z powodu ocierania się pokarmów o polipy. Powstają owrzodzenia, które powodują przewlekłe krwawienia do jelita. Czasami może pojawić się biegunka lub uczucie parcia na stolec.
Polipy mogą być przyczyną niedrożności przewodu pokarmowego i ulegać zezłośliwieniu.
Rozpoznanie polipów możliwe jest poprzez zastosowanie badania radiologicznego, endoskopowego oraz histologicznego.
Polipy z owrzodzeniami usuwa się chirurgicznie. Łagodne zmiany nieuszypułkowane wycina się w całości i poddaje badaniu. Natomiast przy podejrzeniu zmian złośliwych najpierw przeprowadza się badanie histologiczne. Bardziej skomplikowanym zabiegiem jest usunięcie postaci kępkowej polipa. Często konieczne jest wycinanie ich po kawałku, co utrudnia kolejne badania.