Dieta dla seniorów

Z biegiem lat organizm zaczyna inaczej funkcjonować. Poszczególne układy nie pracują już tak sprawnie jak u 20latka, obniża się odporność. Jednak ogólna sprawność można przedłużyć. jak? Zachowując właściwa dietę.

Wchodząc w okres jesieni życia, musimy liczyć się z gorszą pracą układu pokarmowego i układu krążenia. Osoby w podeszłym wieku częściej męczy niestrawność, pojawia się nadciśnienie tętnicze, miażdżyca. Niekorzystne zmiany zachodzą także w układzie kostnym - zaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforowej prowadzą do osteoporozy. W walce z wszystkimi tymi dolegliwościami istotną rolę odgrywa dieta, którą seniorzy często zaniedbują. Dlaczego? Wielu starszych ludzi męczy przygotowywanie posiłków, inni na skutek osłabienia zmysłu smaku i powonienia tracą apetyt. Zmniejszenie spożywanych porcji prowadzi również do niedoborów energetycznych, które objawiają się ogólnym osłabieniem, apatią i obniżeniem odporności organizmu.

Dieta mlekiem płynąca

Nawet jeśli dieta jest prawidłowa, zdarzają się problemy z wchłanianiem składników odżywczych. Utrudniają to - a czasem wręcz uniemożliwiają - przyjmowane leki.

Jednym z najważniejszych zaleceń dietetycznych dla osób w podeszłym wieku jest spożywanie produktów zawierających dużo wapnia (norma dzienna powinna wynosić 1100 mg). Chroni on układ kostny i zapobiega tak częstej u seniorów osteoporozie. Dotyka ona głównie kobiety, ich organizm przesta-je bowiem produkować es-trogeny chroniące wcześniej przed ucieczką wapnia z koś-ci. Najlepszym źródłem wapnia jest oczywiście mleko i jego przetwory. Aby wapń został przez organizm przyswojony, konieczna jest witamina D. Ponieważ seniorzy unikają raczej długiego przebywania na słońcu (a słońce pozwala syntetyzować witaminę D w skórze), muszą dbać o wystarczającą jej ilość w diecie, jedząc tłuste ryby morskie (makrela, tuńczyk) lub pijąc tran (dostępny także w kapsułkach). Produkty mleczne to także źródło białka, które jest podstawowym składnikiem tkanek naszego organizmu. Doskonałym źródłem białka jest również mięso, ryby i jaja - tych produktów w diecie seniora nie powinno zabraknąć.Do wielu zdrowotnych kłopotów seniorów przyczyniają się wolne rodniki - agresywne cząsteczki tlenu. To one winne są miażdżycy, nowotworom, starzeniu się skóry.

Witaminy i spółka

Najskuteczniejsza broń przeciw wolnym rodnikom to witaminy: beta-karoten, C i E. Dwie pierwsze możemy znaleźć w warzywach i owocach, natomiast witaminę E - w olejach roślinnych i margarynach. Warzywa i owoce to także cenne źródło składników mineralnych, takich jak magnez, potas i żelazo, których niedobory występują często u osób w starszym wieku, oraz błonnika - włókna pokarmowego, które ułatwia trawienie i zmniejsza wchłanianie przez organizm szkodliwych substancji. Bogate w błonnik są też są produkty zbożowe - chleb razowy, gruboziarniste kasze, płatki zbożowe, otręby. Jeżeli dieta jest urozmaicona i zawiera sporo "zieleniny", nieprzetworzonych produktów zbożowych oraz zdrowych tłuszczów roślinnych, zwykle nie trzeba zażywać dodatkowo gotowych preparatów witaminowo-mineralnych.

Odżywcze pyszności

Dietetycy i lekarze polecają osobom starszym picie wzmacniających preparatów (np. Nutridrink). Zawierają one wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są polecane szczególnie w stanach wyniszczenia, po długotrwałej czy ciężkiej chorobie lub w trakcie jej trwania. Dostarczają sporo energii (200 ml to aż 300 kcal) i dużo białka (12 g w 200 ml). Spożywanie tych produktów pomaga uzupełnić niedobory składników odżywczych. Zawierają one korzystne dla zdrowia oleje roślinne i kwasy tłuszczowe, ważną dla przemiany materii cholinę i działające antyrodnikowo karotenoidy.

Lekko, jak najlżej

- Seniorzy powinni unikać posiłków ciężkostrawnych, które długo zalegają w żołądku.

- Najlepszą metodą przygotowywania potraw jest gotowanie, duszenie i pieczenie w folii. Należy raczej zrezygnować ze smażenia, szczególnie w głębokim tłuszczu.

- Starając się ograniczyć tłuszcze zwierzęce, warto zupełnie zrezygnować z czerwonego mięsa, zastępując go drobiem czy mięsem królika. Jeśli trudno nam zupełnie zrezygnować z wędlin (zawierają wiele niezdrowych konserwantów i substancji aromatycznych), wybierajmy te drobiowe.

- Aby ułatwić organizmowi proces trawienia, posiłki należy jadać często, a za to w małych porcjach i żuć dokładnie każdy kęs - nawet 20 razy! Najlepiej byłoby produkty rozdrobnić - mięso zmielić, a jarzyny przetrzeć.

Więcej o: