Wysmuklacze

Grejpfruty, ziarna zbóż, śliwki, jabłka i czerwona herbata w walce o smukłe ciało

* Grejpfruty. To źródło witaminy C i kwasu foliowego, a także obniżającego cholesterol błonnika (jeśli nie poprzestaniesz na soku, lecz zjesz również miąższ) i usprawniających trawienie pektyn. Grejpfruty zawierają też chroniące zdrowie komórek flawonoidy, terpeny i limonoidy. Niemal identyczne właściwości mają pomarańcze.

* Ziarna zbóż. Doskonałe źródło energii (węglowodany złożone) i białka roślinnego. Dostarczają błonnika pokarmowego, z których jedne regulują przemiany cholesterolu i cukrów, inne regulują pracę jelita grubego, zapobiegając zaparciom, a także nowotworom. Pobudzają przemianę materii.

* Śliwki. Są bogate w potas, magnez, sód i fosfor, dostarczają witamin A i E, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, niemal komplet dbających o skórę i włosy witamin z grupy B oraz sporo przeciwdziałającego anemii żelaza i usprawniającego trawienie błonnika. Im ciemniejsze, tym więcej w nich cukrów, ale i flawonoidów chroniących przed nowotworami i chorobami serca oraz poprawiających wzrok. Suszone śliwki (kompot śliwkowy) likwidują zaparcia. 100 g surowych to około 35 kcal, suszonych (10-12 śliwek) - już 100 kcal.

Zobacz wideo

* Jabłka. Dostarczając błonnika, usprawniają trawienie. Zawarta w jabłkach (zwłaszcza tuż pod skórką) witamina C niszczy szkodliwe wolne rodniki i chroni przed siniakami, witaminy z grupy B poprawiają wygląd włosów i paznokci, potas dba o serce, bor pomaga budować mocne kości i pozwala lepiej wykorzystać energię z pożywienia, magnez koi nerwy, a fosfor reguluje przemianę materii, wzmacnia zęby i dodaje energii. Jabłka poprawiają stan płuc, zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów i ryzyko chorób serca, chroniąc przed skutkami "złego" cholesterolu.

* Czerwona herbata - nazywana jest "mordercą tłuszczu". Badania prowadzone w jednej z paryskich klinik dowiodły, że 88 proc. pacjentów pijących ją w dużych ilościach regularnie w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg. Utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Czerwona herbata wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu we krwi, łagodzi też skutki spożycia alkoholu.

* Na rynku dostępnych jest kilka leków (na receptę), podawanych w przypadku dużej otyłości. Najbardziej drastyczne metody, dla dramatycznie zdeterminowanych, z meganadwagą, to chirurgiczne zmniejszanie żołądka lub wypełnianie go na kilka miesięcy gumowym balonem.

Więcej o: