Źródłem aktywnych składników są przede wszystkim owoce, które zawierają aminokwasy, polisacharydy, karotenoidy oraz olejek eteryczny z seskwiterpeny. Dodatkowo roślina zawiera kwasy omega 6 oraz kwas linolowy. W nasionach występują m.in. triterpeny i steroidy triterpenowe. Kora zawiera poliaminy oraz peptydy. Liście zaś obfitują w steroidy.
Kolcowój pospolity to krzew, jego wysokość nie przekracza zazwyczaj 3 metrów. Gałązki są łuskowate, zwisające i pokryte kolcami. Liście mają nie więcej niż 6 cm długości, są szarozielone, ostre, stępione na końcach, grube oraz szorstkie. Kwiaty mają charakterystyczny purpurowo-fioletowy kolor. Owoce najczęściej są czerwone i przypominają kształtem jagody.
Owoce dostępne są w formie suszonej.
Roślina pochodzi z Chin, ale rozprzestrzeniła się i dziś można ją spotkać niemal w każdym zakątku świata. W Polsce jest hodowana w charakterze rośliny ozdobnej.
Zdaniem niektórych specjalistów owoce kolcowoju pospolitego leczą nadciśnienie oraz znacznie obniżają poziom cukru we krwi. Sporządzona z nich herbata łagodzi wszelkie problemy trawienne. Dodatkowo pomagają oczyścić organizm z toksyn.
Roślina przez długi czas była uznawana za trującą. Problemy zdrowotne pojawiają się jednak, tylko po zjedzeniu niedojrzałych owoców. Do jedzenia nadają się tylko, te owoce które same spadły na ziemię lub znalazły się na niej po potrząśnięciu krzewem. Dlatego też nie wolno ich zrywać.
Zbyt duża ilość zjedzonych owoców może zaburzyć krzepliwość krwi.
Borówka czernica (Vaccinium myrtillus)
Pluskawica groniasta (Cimicifuga racemosa)
Różeniec górski (Rhodiola rosea L.)
Suplementy diety i zioła? Mogą osłabiać działanie leków i antykoncepcji